sobota, 9 czerwca 2012

Drożdżowiec z truskawkami


Sezon truskawkowy nie może obyć się bez tradycyjnego drożdżowca z kruszonką. Został pożarty w ciągu jednego przysiądnięcia. Jest zadziwiająco prosty do zrobienia i przypomina mi smak dzieciństwa… 
A zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia - bezcenny.  
Składniki: 
 

  • około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
  • 3 jaja,
  • 1 szkl. mleka,
  • 5 dkg drożdży,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • truskawki wg uznania, jednak nie za dużo, żeby ciasto nie zawilgotniało.
Dodatkowo na kruszonkę:
  • 5 dkg masła roztopionego,
  • 5 dkg mąki,
  • 5 dkg cukru.
 Przygotowanie:
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca. Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od sezonu. 



3 komentarze:

  1. ciasto wygląda świetnie, zaproaszam na konkurs można wygrać książki jamiego olivera:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie masz rękę do ciasta drożdżowego :)
    ładnie wyrosło!

    OdpowiedzUsuń