sobota, 2 czerwca 2012

Krewetki z patelni



       
      Dzisiaj na kolacji miałam gości. Wcześniej upewniłam się, czy aby na pewno lubią owoce morza, żeby nie zrobić żadnej wtopy;-) Bo chyba najgorsze dla gospodyni to nie trafić w gusta biesiadników. I tak oto najszybsze chyba danie z krewetkami w roli głównej. Zresztą, żeby mieć przepis pod ręką umieściłam go również na swojej ścianie kuchennej z przepisami.

Składniki ( na 2 os.):


  •  40 szt. średnich krewetek,
  • 10 dkg pokruszonego sera Feta,
  • kilka listków bazylii,
  • 15-20 szt. pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki białego wina,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz.

             Przygotowanie:


Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie, odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, i po chwili wrzucić krewetki, szybko obsmażyć, dodać pomidorki, bazylię, podlać winem, smażyć mieszając 2 minuty, dodać ser Feta , wymieszać i po minucie smażenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast po rozpuszczeniu całkowitym fety. Danie najlepiej smakuje z bagietką.


2 komentarze:

  1. Pysznosci tutaj pani ma! Gratuluje i licze na to, ze w najblizszym czasie wyprobuje kilka przepisow. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do spróbowania:-)

      Usuń