Młode ziemniaczki


        Młode ziemniaki w naszym rodzinnym domu  zawsze były podawane w sosie koperkowo - śmietanowym. Ale tylko te pierwsze, słodkawe z odchodzącą skórką. Robiło się ich dużo więcej niż  obiad  przewidywał, a to z prostego powodu, że jeszcze lepsze są do podjadania na zimno. Pamiętam kuchnię u mojej babci, potem u mojej mamy,  posprzątaną po obiedzie, a na miseczce reszta niezjedzonych ziemniaków...Każdy znalazł pretekst, żeby wdepnąć tam na chwilę:-) Do wieczora znikało dosłownie wszystko. I to jest właśnie na przypomnienie:-)

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 125ml śmietany 18%,
  • 1łyżeczka masła,
  • sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobać i ugotować. Na maśle podsmażyć posiekany szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany koperek. Zalać sosem ziemniaki w garnku i odstawić chwilę przykryte, aby przeszły smakiem.  U nas akurat do tego był podany kalafior i sadzone jajko.


Dodane do akcji:

Komentarze

  1. A nie ma to jak samemu sobie tych ziemniakow ukopac na polu... Wieki temu takie jadlam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my teraz jak są młode, to średnio 2 razy w tygodniu:-)

      Usuń
  2. Marzeno! Wspaniałe ziemniaczki - uwielbia to danie, jest klasyczne, proste i smakuje cudownie!
    Pozdrawiam serdecznie - bardzo ładnie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło:-) Pozdrawiam również serdecznie:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne