wtorek, 24 lipca 2012

Kaczka z porzeczkową glazurą




            Lato kojarzy mi się z wieloma smakami. Co roku jest inne ze względu na miejsce, gdzie się wypoczywa i czego się kosztuje. Staram się poznawać każde miejsce od kuchni. Często wykorzystuję przepisy przywiezione z letnich wojaży, męcząc eksperymentami najbliższych. Lato to również czas na współbiesiadowanie z przyjaciółmi i zaskakiwanie ich kulinarnymi niespodziankami, ale lato to też sezon na świeże warzywa, kurki i przede wszystkim owoce, nasze polskie jagody i  porzeczki. Chciałabym właśnie te owoce wykorzystać w swoim przepisie. Doskonale smakują świeże zrywane prosto z krzaka, serwowane w deserach czy koktajlach, ale też wspaniale współgrają z mięsem. Właśnie czerwona porzeczka zainspirowała mnie do przygotowania potrawy letniej w konkursie Akademii Letniej.

Składniki:


  • 2  piersi  z kaczki,
  • 100 g czerwonej porzeczki,
  • 1 łyżka miodu ( jeśli są kwaśne porzeczki),
  • ¾ szkl. soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki brandy lub koniaku,
  • 1 kostka bulionowa ( niekoniecznie),
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól.
Przygotowanie:
 
Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie zrobić  glazurę. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę porzeczki rozgniatając widelcem, dodać miód. W soku jabłkowym rozpuścić  mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję.  Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie,  polać glazurą. Udekorować  gałązką tymianku. Podawać z mieszanką sałat i sosem winegret.





21 komentarzy:

  1. Mniam, piękna kaczka, musi być pyszna z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam z gruszką, ale już sobiezamroziłam porzeczki, bo są extra z kaczką:-)

      Usuń
  2. Pysznie!
    Uwielbiam takie kompozycje.
    Tylko dla mnie bez kostki proszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to są juz piersi bez kości:-)

      Usuń
  3. Kiedyś jeździłam z rodzicami do jednej rstauracji, gdzie zawsze zamawiałam kaczkę, gdyż miała ona chrupiącą skórkę. Mojej mamie nigdy się to nie udało, mi również nie. Twoja wygląda jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, zrobić coś co wygląda jak marzenie to wielkie docenienie:-)

      Usuń
  4. Szczerze w życiu nie jadłam kaczki,ale chyba nie przełamię się,żeby spróbować,choć wygląda smakowicie.
    Można ją zastąpić np indykiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak i filetem z kurczaka pewnie też. Szkoda, że się nie przełamiesz, bo piersi z kaczki są naprawdę extra:-)

      Usuń
  5. kaczka? wyśmienicie! bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie porzeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczka doskonale tu pasuje, moim zdaniem:-)

      Usuń
  6. Do takiego dania, to byś mnie ani chwili nie musiała przekonywać :) Z porzeczkami musi być genialna w smaku. Zazdroszczę takiego obiadu/kolacji.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. To zapraszam w takim razie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam pytanko a gdzie najlepiej zakupic piersi z kaczki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Macro mrożone, świeże są najczęściej w Tesco lub Auchan, ale tym razem niestety nie było.

      Usuń
  9. JEEEEEEEEEST MOJA KACZKA!!!! :D Genialna jest!!!!!!! Sandra :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaczka tak samo robiona, tylko sos inny, ale też fajnie współgra z mięskiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaczka przecudna, aż pokuszę się na eksperyment w kuchni :) Mogę jeszcze Cię podpytać o jej przygotowanie? Smażysz kaczkę na suchej patelni? Ile mniej więcej obsmażasz drugą stronę (bez skórki)? Czy to wystarcza żeby kaczka nie była surowa w środku? Tego się obawiam...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na suchej smażę. Ze skórą 15- 20 minut, a z drugiej około 10. Dojdzie tą chwilę w piekarniku, jeszcze mi się nie zdarzyła krwista:-)

      Usuń
  12. Gratuluję wygranej w konkursie :)
    izabelas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Izabelas:-)) Opisze wszystko w nowym poście jak przyjdzie nagroda:-)

      Usuń
  13. Świetny pomysł z tą czerwoną porzeczką :) Kaczucha prezentuje się wyśmienicie ;) Nagroda w pełni zasłużona ;)

    OdpowiedzUsuń