Chlebek turecki zapiekany z mięsem i fetą


          Proste, szybkie i efektowne danie, a przy tym bardzo smaczne. Po raz pierwszy jadłam taki zapiekany chlebek turecki u mojej cioci w Monachium kilka lat temu. Wtedy w naszych piekarniach niestety nie do dostania, ale teraz na szczęście już tak. Jeśli jeszcze wcześniej mamy przygotowany sos, lub został nam np. od spaghetti to przyrządzenie tej potrawy zajmie nam naprawdę chwilę.

Składniki:


  • kawałek mięsa  (  u mnie około 60 dkg z szynki wieprzowej),
  • chlebek turecki,
  • puszka pomidorów lub świeże wg uznania,
  • feta - 150 g,
  • świeże oregano ( może być suszone),
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i inne zioła wg uznania.
Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce lub posiekać blenderem. Podsmażyć na patelni, dodać przyprawy, pomidory i zioła. Podlać wodą, gdy sos już będzie gotowy odstawić do ostudzenia. Chlebek pokroić na trójkąty jak pizzę i każdy kawałek przekroić na pół. Pieczywo ułożyć na balsze, polać sosem mięsnym a na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę.. Zapiekać około 20  minut do zrumienienia sera w 180 stopniach C.

 
Zgłoszone do akcji: Sprawdzone menu na imprezy!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Nie widziałem takiego chlebka, chociaż może to dlatego, że od dość dawna nie jadłem pieczywa, a kiedy znowu zacząłem to domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka alternatywa dla pizzy, a smak zupełnie inny:-)

      Usuń
  2. Baaaardzo apetyczny !!!
    Lubimy takie połączenia:):)
    Pozdrawiamy!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, bardzo smaczna propozycja;) i niezwykle fajny pomysł

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Chętnie bym się poczęstowała.
    Jestem przed śniadaniem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda , a chetnie dowiedziałbym sie jak wypieka się taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bym się chętnie dowiedziała:-) Ale dałaś mi wyzwanie i będę próbować:-)

      Usuń
  6. mmm... ciekawe... smacznie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota to musiała być :) świetne danie na przystawki, bądź śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to każda pora dnia jest dobra dla tego
      chlebka:-)

      Usuń
  8. No i po ja na noc tu zaglądam, tylko mi ślinka cieknie:)
    Ale smakowicie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajny pomysł mielone uwielbiam, więc ślinię się do monitora na sam widok :)
    ps myślałaś nad zlikwidowaniem weryfikacji słownej przy wpisywaniu komentarzy - strasznie denerwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawy chlebek a dodatki takie jak lubię najbardziej:) narobiłam sobie na nie ochoty:)
    pozdawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne