czwartek, 30 sierpnia 2012

Tymiankowa konfitura z gruszek


     Miałam na zbyciu kilka gruszek, a w lodówce leżał upieczony udziec indyczy. To doskonała kompozycja, a jak jeszcze do towarzystwa dołączy gorgonzola...
Efekt końcowy wyszedł tak zaskakujący, że na pewno konfitura tymiankowa zawita jeszcze nie raz u nas.

Składniki:


  • 3 gruszki, ( waga po oczyszczeniu 200g),
  • 40 g cukru trzcinowego,
  • 60 - 80 ml różowego wina,
  • sok z cytryny,
  • kilka gałązek tymianku.
Przygotowanie:

Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem, w trakcie dolać wino i listki tymianku. Dodać soku z cytryny do smaku. Całość gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - do 1 godziny.  Przełożyć do słoiczka. Jeśli ilość składników jest większa, to wówczas pasteryzować, ale  taka ilość zniknęła bardzo szybko więc można pominąć pasteryzację:-)


Zgłoszony do akcji:

Domowy Wyrób Konfitury

21 komentarzy:

  1. czy moge taka konfiture zamowic z dostawa do domu?...:)...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna.
    i ja poproszę, ja też zamawiam! xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, będę robić jak wrócę z wakacji, to się odezwę:-)Zostawię na kopalni w Kościanie:-) Dasz radę odebrać?

      Usuń
  3. Pyszna konfitura!
    Do serów idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do mięsa też się nada, ale fakt do sera idealna:-)

      Usuń
  4. to jak wszystkie zamawiają to ja też;) a co;) dobrze zapłacę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-))Ale ja nie będę sprzedawać. Mogę zrobić tylko jak odbierzesz:-)?

      Usuń
  5. tymiankowa brzmi aromatycznie mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasował mi tymianek, bo do kaczki robię gruszkę właśnie z tymiankiem - stąd pomysł:-)

      Usuń
  6. Uwielbiam tymianek, świetny pomysł :) I piękny kolor, dzięki dodatkowi wina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak różowe wino nadało ten kolor:-)

      Usuń
  7. ojej, ojej! naprawdę? a ja tylko tak żartowałam xd
    ale skoro masz ochotę mnie poczęstować, nie zaprotestuję!
    oj, kopalnia w Kościanie.. a gdzie to? xd jak mi wyjaśnić o co z tą kopalnią chodzi, myślę, że dam radę się zjawić po taki pyszny słoiczek. ba, na pewno dam radę!
    i udanych wakacji ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko,

    konfitura wygląda bosko! Cudowny dodatek różowego wina i rozmarynu. Gdybym tylko była bardziej "przetworowa", to bym sobie taką też zrobiła :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I też tak smakuje, zwłaszcza z gorgonzolą extra się komponuje:-)

      Usuń
  9. Konfitura zapowiada się cudnie, połączenie gruszek i tymianku bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura naprawdę extra smakuje, chyba najbardziej dzięki tymiankowi właśnie:-)

      Usuń
  10. Ciekawe połączenie,musi być pyszna, bardzo lubię tymianek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta konfitura musi smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dostałam skrzynkę wsiowych gruszek (czyt. bez chemii, onli obornik w ogrodzie). Szukam od godziny przepisu, który mnie urzeknie. No i właśnie znalazłam :) Dzisiejszy wieczór spędzam romantycznie z gruszkami, tymiankiem i różowym winem:)

    OdpowiedzUsuń