środa, 24 października 2012

Figa nadziewana kozim serem





Ostały mi się w domu 2 figi i pamiętałam, że gdzieś widziałam zapieczone z kozim serem. Znalazłam je u dziewczyn na blogu burczymiwbrzuchu tutaj. Przekąska smakuje wybornie:-)) W sam raz na jesienne chłody. Pachnie miodem i rozmarynem, a dodatek czekoladowego balsamico przełamuje  słodycz owoców. Chyba zaraz idę wstawię kolejna porcję:-))

Składniki:

 

  • 2 figi,
  • 2 krążki twarogowego serka koziego,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka miodu,
  • czekoladowy ocet balsamiczny.
Przygotowanie:

Figi ponacinać na krzyż, ale nie do końca. W nacięcia włożyć po plasterku serka, posypać igiełkami rozmarynu i polać miodem. Wstawić dosłownie na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z funkcją opiekacza. Po zapieczeniu polać czekoladowym octem balsamicznym. Niebo w gębie:-)



20 komentarzy:

  1. Elegancja Francja u ciebie na talerzu:)
    pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. figa z serem to klasyka w bardzo dobrym stylu! pyszna! pędzę do lodówki po moje figi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego! Kapitalny pomysł na małą przystawkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula, jeśli nie jdałaś to spróbuj koniecznie, pycha:-)

      Usuń
  4. Uwielbiam to klasyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. znakomite połączenie. i jakie efektowne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za bardzo miły komentarz:-)

      Usuń
  6. o proszę, takiej figi jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poczułem zapach miodu i rozmarynu i nagły przypływ śliny, uwielbiam te 2 składniki razem, a do tego jeszcze ser i figa, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, rozmaryn z miodem to doskonałe połączenie.

      Usuń
  8. Bardzo lubię tak przygotowane figi.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze jeszcze nigdy nie jadłam fig ciekawe jak smakują,jaki mają posmak?
    Musze spróbować kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  10. ja za kozimi serami nie za bardzo, ale z pleśniuchem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń