czwartek, 11 października 2012

Rukola z figami i gorgonzolą



Do tej pory jadłami tylko suszone figi. Jak dojrzałam świeże w sklepie to bardzo się ucieszyłam, że nadeszła chwila, żeby je wypróbować. I tak oto powstała sałatka, której bazą były właśnie figi z sosem winegret, do którego wykorzystałam sos z granatów przywieziony z Turcji. I już wiem na pewno, że będę od niego uzależniona:-). A sałatka jako całość była fantastyczną przegryzką. Sałatka z doddatkiem fig jest inspiracją do akcji apartu,  a produktem w skład, którego wchodzi figa jest żel http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,7,14,figa-i-irys.html

Składniki:

  • rukola,
  • 1 figa,
  • kawałek sera gorgonzola,
  • 3 plastry szynki suszonej lub surowej wędzonej ( u mnie szwardzwaldzka),
  • płatki migdałowe,
do sosu:
  • 20-30 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel sosu z granatów ( lub octu balsamicznego),
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki musztardy Dijon,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Rukolę umyć, wysuszyć i ułożyć na talerzu. Figi pokroić na cząstki, , ułożyć na sałacie. Szynkę pokroić na paski, rozrzucić, a na wierzch dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zrumienić na suchej patelni płatki migdałowe. posypać po wszystkich składnikach. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać składniki sosu i polać sałatę. Znakomita sama, ale można podać z pieczywem.





Przepis dodany do akcji:

 

32 komentarze:

  1. tyle tych fig ostatnio w przepisach, że pewnie faktem było to, że rzucili je do Lidelka.
    Ja niestety nie dotarłam :(
    Połączenie składników jedno z moich ulubionych, zastąpiłabym tylko szwardzwaldzką, która jest wędzona parmą, czy hiszpańską jamón serrano. Obie do dostania pod tym samym adresem, niestety pakowane, ale da to się to przeżyć :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam prawie pod nosem, jak jadę na basen, to zawsze zahaczam o niego:-). Dzięki za sugestie, spróbuję:-)

      Usuń
  2. świetne połączenie :) koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł na sos. Całość świetnie się komponuje;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos zdobyczny z wakacji, ciekawe, czy u nas tez takowy można dostać, bo do winegret jest doskonały:-) Pozdrowiam serdecznie:-)

      Usuń
  4. Klasyka zawsze się sprawdza.
    Uwielbiam tę sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i pysznie tu u Ciebie;) Jestem tu pierwszy raz i chyba juz mnie tu ciągnie na dłuższe oglądanie...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne towarzystwo dla fig! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, figi extra pasują do sałaty i sera.

      Usuń
  7. wyśmienite połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli sezon na figi świeże się skończy można dodać inne owoce sezonowe.

      Usuń
  8. Bardzo fajne połączenie smaków :) Z chęcią bym taką sałatkę zjadł, nawet teraz, mimo że już po północy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym ją mogła jeść o każdej porze dnia:-)

      Usuń
  9. Pieknie kolorystycznie i pewnie rownie ciekawie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie to te figi bardzoooo kuszą! :) Wygląda to tak pięknie, że rzuciłabym się na to szybko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie uwielbiam to połączenie smaków : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. :-)Bardzo się cieszę, że posmakowała:-)

      Usuń