sobota, 20 października 2012

Zupa grzybowa




Wczoraj przy tak pięknej pogodzie wyskoczyliśmy dosłownie na chwilkę do lasu. Udało nam się dosłownie w ciągu 40 minut znaleźć trochę podgrzybków, akurat na zupę. Wyszła wyborna i pachnąca. Jednak można spokojnie świeże grzyby zastąpić suszonymi i zupkę tę zajadać cały rok:-).

Składniki:




  • podgrzybki świeże (lub suszone grzyby),
  • włoszczyzna,
  • porcja rosołowa,
  • ziemniaki,
  • sól,
  • śmietana 18%.
Przygotowanie:

Oczyścić i obrać grzyby. Pokroić na drobne kawałki. Włoszczyznę umyć i obrać. Zalać  mięso, warzywa i grzyby wodą. Jeśli zupa będzie z grzybów suszonych, to dzień wcześniej namoczyć grzyby. Zebrać szumowiny, które zbierają się na wierzchu. Doprawić solą. Gotować do miękkości poszczególnych składników. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać na samym końcu do zupy. Kiedy zmiękną zupa jest gotowa. Do talerza wlać łyżeczkę śmietany, dolać odrobinę gorącej zupy, rozmieszać i wlać już odpowiednią jej ilość.Smacznego!



26 komentarzy:

  1. grzybowa najlepsza! a Twoja bardzo apetycznie wgląda.
    mniam, mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzybową. To idealna jesienna zupa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z takich świeżych grzybków jest najpyszniejsza!
    Uwielbiam grzybową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię też z suszonych, ale ze świeżych zupełnie inny smak:-)

      Usuń
  4. Uwielbiam zupę grzybową,a najlepiej swojej mamusi:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko,

    ależ mi smaku narobiłaś na zupę grzybową!
    Ajjjj... a nie mam grzybów, ani lasu koło domu :(
    Może mi prześlesz UPS'em? :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze świeżymi to chyba będzie problem...ale suszone jak najbardziej:-)

      Usuń
  6. nie ma to jak grzybowa ze świeżo uzbieranych grzybków

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię grzybów, ale za zupą grzybową przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też miałam grzybową 2 dni z rzędu jadłam, pychotka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczyłyśmy się takim samym obiadem:-)

      Usuń
  9. uwielbiam grzybowa :) pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, świeże grzyby, grzybowa... za to kocham jesień! :)
    A taka grzybowa z podgrzybków to już w ogóle marzenie! Chyba czas na grzybobranie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię zupę grzybową, ale za sos z grzybów jestem w stanie dac się pokroic :D

    OdpowiedzUsuń