poniedziałek, 19 listopada 2012

Łosoś z pesto pietruszkowym na smażonej kaszy






Łosoś norweski gości u nas dość często. Tym razem podałam go na smażonej kaszy jęczmiennej i przykryłam pesto pietruszkowym na bazie polskiego oscypka. Oscypek coraz chętniej używam zastępując inne twarde sery. Kolejnym miłym zaskoczeniem była smażona kasza. Do tej  pory jedliśmy ją do sosów mięsnych, ale podsmażona z cebulką, koperkiem i czosnkiem stawia ją w zupełnie innym świetle. Polecam taką jej wersję!

Składniki (na 4porcje):



  • 500 g świeżego łososia norweskiego,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • cytryna,
  • oliwa,
  • 200 - 250 g kaszy jęczmiennej perłowej ugotowanej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 szkl. bulionu warzywnego,
  • kilka gałązek koperku,
pesto pietruszkowe:
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść słonecznika łuskanego,
  • 1/3 szkl. oscypka twardego startego,
  • 1/2 szl. oliwy,
  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:


Łososia podzielić na 4 równe porcje, natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, startą skórką z cytryny i sokiem wyciśniętym z 1 plasterka cytryny, odstawić na co najmniej 2h. Przygotować pesto pietruszkowe miksując wszystkie składniki i dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ją 15 minut, następnie włączyć funkcję grill, żeby zrumienić. W tym czasie podsmażyć na oliwie poszatkowaną cebulę , dodać czosnek. Po zeszkleniu wsypać kaszę, chwilę smażyć dolewając małymi porcjami bulion do wchłonięcia, na koniec dodać koperek. Podawać łososia na kaszy najlepiej w osobnych naczynkach, udekorować pesto pietruszkowym i startym oscypkiem.






28 komentarzy:

  1. obłędny obiad:)
    i łosoś i kasza i pesto..
    zakochałam się w tej propozycji:D

    OdpowiedzUsuń
  2. popieram Antetnkę,wspaniałe!:) na pewno skorzystam! i ta kasza ,która napewno ma wspaniały aromat i w dodatku zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny łosoś, tylko zrezygnowałabym z kaszy, nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo kasza jest super, ale wiem, że nie każdy za nią przepada:-)

      Usuń
  4. Super pomysł na obiad! Koniecznie muszę takiego łososia przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zestaw i do tego zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  6. ten łosoś również doskonały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze Marzenka, dałaś czadu. Nie dość, że rybka, to jeszcze moja ulubiona kasza, której Franco nienawidzi ( za to ja go tez nienawidzę :D)i to pesto.... Wyczytałam, że jest jeszcze koperek. Startuj do Masterchefa- kreatywne osoby tam się przydadzą !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim stresie chyba nie umiałabym gotować;-) Fajnie, że Ci podpasaowała moja rybka:-)

      Usuń
  8. Pietruszkowe pesto i łosoś- połączenie idealne : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Pesto i losos to awietna kombinacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście pasuje do łososia to pesto:-)

      Usuń
  10. Uwielbiam łososia :) No i kasza.... Pyszne danie, pysznie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie, połączenie idealne, całkowicie trafione w moje smaki. A Twoje pesto - jezu wygląda bajecznie. Muszę zrobić, oj muszę :) Dziękuje za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Basiu zrób pesto pietruszkowe:-)

      Usuń
    2. Patrzę na nie, znowu patrzę i się napatrzeć nie mogę. Ja normalnie czuję ten zapach. Coś niesamowitego :)

      Usuń
    3. Basiu, proponuję zrobić:-) Bardzo się cieszę, że podszedł Ci do gustu mój sposób na tego łososia:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  12. U mnie w domu kasza też zazwyczaj jest do mięs..takiej podsmażanej nie próbowałam, ale muszę zrobić bo to fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek. Mnnnniam mnnnniam :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam łososia, pyszne połączenie smaków, ja jutro testuję przepis z ,kuchni lidla, na łososia z sosem z rukoli, też podany jest jest z kaszą, pycha:)

    OdpowiedzUsuń