wtorek, 13 listopada 2012

Łososiowa pierzynka na przystawkę




 

Rzutem na taśmę łososiowych inspiracji ciąg dalszy:-). Ta przystawka prezentuje się imponująco na talerzu, robi fajne wrażenie i jest bardzo smaczna.  Może być  również zaserwowana na kolację jako samodzielne danie.

Składniki ( na 4 porcje):
  • 200 g łososia norweskiego wędzonego,
  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • 3 jajka,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • sałata ( u mnie rukola),
  • masło,
  • 1 duży ząbek czosnku (niekoniecznie),
  • koperek i kawior do dekoracji,
na sos:
  • 1 - 2 łyżeczek chrzanu,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • śmietana + jogurt naturalny ( po 2 - 3 łyżki),
  • sól.
Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Pieczywo tostowe opiec w tosterze lub  w piekarniku. Gorące posmarować masłem z dodatkiem czosnku. Na 4 talerzach ułożyć sałatę, na wierzch położyć opieczony chleb.Obok pieczywa rozłożyć po 4 połówki pomidorków.


Jajka pokroić w ósemki i układać po 3 kawałki na kanapce. 


Przykryć 2 plastrami łososia, tak żeby otulić jak pierzynką.  

 
Wszystko polać sosem chrzanowym i udekorować kawiorem lub koperkiem (ewentualnie plasterkami  cytryny). Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Ta pierzynka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)Prosta, ale bardzo smaczna przekąska:-)

      Usuń
  2. widzę, że obie kochamy łososia:)
    dla mnie możesz nie kończyć swoich propozycji łośkowych, z chęcią codziennie czymś nowym się zaskoczę:D
    a tak podaną przystawkę sama z chęcią skonsumuję:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna pierzynka, łososia zajadam w każdej postaci, tym bardziej w takim smacznym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podszedł tak podany:-)

      Usuń
  4. o jak bosko... akurat jestem przed lunchem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybko się to robi, najdłużej zajmuje gotowanie jajka:-)

      Usuń
  5. Marzenko, wspaniały pomysł z tym tostem! Kapitalna przekąska! Dziękuję za życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłem wędzonego łososia, narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super.Podoba mi się.Proste ,efektowne,ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś...Ty mnie tym łososiem kusisz i kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przystawka godna najlepszej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  10. Efektowna i bardzo smaczna przekąska-skorzystałam z przepisu,pominęłam kawior,ale i tak była bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń