niedziela, 18 listopada 2012

Pierogi szpinakowo-serowe







Lubicie szpinak? Bo my bardzo. Ostatnio we wszystkich pierogarniach można już zauważyć w menu te pierogi. Tylko dziwi mnie ich podanie, z bułką i masłem...Nie ma nic lepszego do nich niż ostry sos serowy, który znakomicie się komponuje ze szpinakiem. 

Składniki:

Ciasto na pierogi tutaj.
Farsz:
  • Szpinak świeży lub mrożony (0,5 kg lub wg uznania),
  • 100 g sera ricotty,
  • 100 g fety,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka śmietany 18% tł., 
  • sól, pieprz.
Sos serowy:
  • 100 - 150 g sera lazur  lub innego pleśniowego,
  • 100 g śmietany 18%,
  • mleko lub woda do rozcieńczenia,
  • sól, pieprz. 
Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć z piasku, obgotować w słonej wodzie. Odcedzić i pokroić. Na łyżce masła podsmażyć, dodając czosnek, śmietanę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sery i doprawić. 


 

Ciasto rozwałkować, podzielić na 2 części i nakładać łyżeczką farsz, wykrawać pierogi.



Na patelnię wrzucić ser, jak się roztopi dolać śmietanę i rozrzedzić mlekiem lub wodą, doprawić. Obgotowane pierogi polać sosem serowym. udekorować rukolą. Smacznego!


Dodane do akcji:

  

20 komentarzy:

  1. Marzena, dzięki Tobie dowiedziałam się o akcji pierogowej i w nią wchodzę, ale widzę, że będę miała silną konkurencję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och... Pierożki to ja zawsze i wszędzie. Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zabiłaś mnie tymi pierożkami! ale mam na takie ochotkę:) tylko robić się nie chce;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite połączenie!
    Na pierogi nikt nie musi mnie namawiać.
    Twoje zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak? oj lubię bardzo bardzo. najlepiej do naleśników lub jako bazę do pesto, ale taka wersja też zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie pierogi! niedawno nawet jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne , pyszne i jeszcze raz pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na ostro z takim sosem muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochani, bardzo dziękuję za tak miłe komentarze.
    Maju, cieszę się, że mogłam służyć za info:-),
    Amber, proszę częstuj się!:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szpinak uwielbiam / pod warunkiem , że nie jest to ten mrożony w formie tafli :) / a Twoje pierogi - POEZJA ! / ja lubię takie z dodatkiem bryndzy /

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę je koniecznie zrobić! bo pierogów, to mogę jeść kilogramy :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. co racja to racja,pierogi ze szpinakiem najlepsze z sosem serowym( ja je razem zapiekałam,czas przeszły ponieważ dietuje sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam pierogi ze szpinakiem z Twojego przepisu. Ciasto wyszło rewelacyjne, adres bloga podałam dalej w rodzinie, moja siostra robi śledzie z Twojego przepisu na Wigilię. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt całej Twojej rodzince.

    Bożena N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę:-) Widzisz mówiłam, że ciasto jest bardzo fajne i łatwo się robi:-) Dziękuję za życzenia i dla was również Wesołych Świąt:-) Myślę, że siostrze też posmakują śledziki:-)

      Usuń