Pizza pieczona na kamieniu





Dla mnie jest to pizza idealna.Chrupiąca i pachnąca, prawie taka jak w pizzerii. Prawie, bo ta jest nawet smaczniejsza i zdrowsza, bo z płatkami owsianymi. No i największą zaletą jest to, że piecze się ją od 8 -10 minut. Źródło tutaj.

Składniki:

na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 garstki płatków owsianych lub otrębów,
  • 5 dkg świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1  łyżeczka cukru,
  • słodka papryka, oregano, czosnek granulowany.
sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • zioła, sól,
  • woda.
Dodatki wg uznania: ser, wędlina, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cebula, jajko, szpinak, kiełbasa, papryka, krewetki, bekon, mięso, pieczarki...

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki, do wody dodać cukier, drożdże i olej, połączyć mieszając. Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu. Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać olejem lub oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos pomidorowy i ser. Jeśli ma być tylko ze świeżymi dodatkami to wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10. Tak samo postępować  z innymi dodatkami.  Można przed końcem pieczenia dołożyć jeszcze sera na wierzch. Po upieczeniu, zostawić na kratce celem odparowania na kilka minut. Pizza gotowa:-). Można podać do niej sos czosnkowy lub ziołowy. Doskonały jest z zielonej pietruszki, czosnku i oliwy.





Komentarze

  1. Marzena! doskonała ta pizza! ciasto też wygląda na dobry przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena,
    dla mnie nie ,prawie' ale domowa pizza właśnie jest najlepsza!
    Wiadomo co w niej jest i wszystko ma co lubisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Amber, jednak mamy u siebie jedną tratorię, w której serwują pizzę znakomitą. Ale co swoja to swoja:-)

      Usuń
  3. Też piekę na kamieniu i zgadzam się, że jest pyszna. No i czas pieczenia...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samam byłam zaskoczona, że tak krótko wystarczy na upieczenie:-)

      Usuń
  4. Marzenko,

    uwielbiam pizzę na kamieniu. Faktycznie jest rewelacyjna i bardzo szybko się ją robi. Do tego chrupiąca i pachnąca, czyli pizza idealna! Pięknie Ci wyszła :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła pizzę, pysznie wygląda,ale czekam na wypłatę na razie.

    OdpowiedzUsuń
  6. smakołyki:)
    miałam w piątek;) uwielbiam pizzę

    OdpowiedzUsuń
  7. fiu fiu... chętnie się na taką wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne wydanie pizzy ;) Brawo, wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa pizza jest najlepsza!
    Czy ten kawałek z rukolą jest dla mnie?
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale cieniutka. wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. oj, ta pizza tak kusi! zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie się prezentuje:) ach, ten smak domowej pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Ciekawa jestem jak Pani mrozi ciasto do pizzy? całkiem surowe wyrobione już, czy jakoś podpieczone? Magda.eM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście surowe, wyrobione i wyrośnięte. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  14. Czy można upiec ją bez kamienia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :-) Spokojnie można ją upiec na blasze.

      Usuń
    2. O to super! W takim razie na pewno skorzystam z przepisu :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne