środa, 14 listopada 2012

Śmietanowiec mandarynkowy Gizeli





Nazwa tego ciasta jest moim wymysłem od imienia osoby, która go robi:-) Jadam go co roku na urodzinach Gizeli. Przepis pochodzi z Niemiec. Kiedyś  upiekłam go córce do szkoły i pani powiedziała, że  jest to najlepszy sernik jaki w życiu jadła. A  tam nie ma ani grama sera:-))

Składniki:


na ciasto:
  •     10 dkg masła,
  •     10 dkg cukru,
  •     15-20 dkg maki,
  •     1 jajko,
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia.
na masę:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru  w proszku,
  • 0,5 litra mleka,
  • 20 dkg cukru,
  • 3x200 g śmietany 22-24% tł. (używam śmietany szefa kuchni Danone),
  • puszka mandarynek,
  • do posypania płatki migdałowe.
Przygotowanie:
 
Jeśli mamy małą tortownicę to należy wziąć połowę składników na ciasto. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.Ponakłuwać widelcem i podpiec do zrumienienia.
Na masę ugotować  2 budynie (pamiętać, że jest to połowa mleka niż opisane jest na opakowaniu), dodać  cukier. Ostudzić. Kiedy masa jest zimna ubić mikserem ze śmietaną. Ja mieszam łyżką, dodając powoli śmietanę do budyniu. Jeśli powstaną grudki to rozbijam je blenderem. Gdy już całość jest wymieszana dodać odsączone mandarynki z puszki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec  około 1h w 180- 200 stopniach, do zrumienienia. Jeśli będzie po ostudzeniu lekko płynny, to wstawić do lodówki, aby stężał.





32 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda! Można prosić kawałeczek?:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Wygląda jak puch.

    P.s.Pomyłkowo kliknęłam,dlatego nowego postu jeszcze nie ma.Będzie jutro.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, doskonale to ujęłaś Amber:-)

      Usuń
  3. Wyglada naprawde pieknie...Musi tez mi wyjsc...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Chyba się skusze i upiekę taki w najbliższym czasie. Najbardziej zachęciła mnie informacja ,że jest mylony z sernikiem , który uwielbiam ale sernikiem nie jest (nigdy żaden sernik mi się nie udał :(.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, polecam:-) Tylko pamiętaj, żeby mleka była połowa:-)!

      Usuń
  5. obłędny! wygląda niezywkle kremowo i delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Za niecały miesiąc czeka mnie impreza urodzinowa moja i starszej córki, zawsze razem robimy. I powoli kompletuję pomysły co może znaleźć się na stronie. I to ciasto pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że je wybrałaś:-)

      Usuń
    2. Bo masz cudowne przepisy, przeglądałam dzisiaj bloga i jestem zachwycona. Pozwalam sobie dodać do ulubionych :)

      Usuń
    3. Dziękuję i zapraszam:-)

      Usuń
  7. Muszę go koniecznie zrobić, bo moja mama ma na imię Gizela :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bosko:) taki leciutki i aksamitny:)
    muszę koniecznie go upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, spróbuj! A nie pożałujesz:-)

      Usuń
  9. jeszcze jeden świetny przepis do mojej kolekcji, ojej, czasu mi powoli brakuje na moje wypieki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli potafisz takie rzeczy wymyślać, to jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie słodkości:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie słodkości:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe ciasto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Miałabym chęć pokusić się o zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe ciasto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Miałabym chęć pokusić się o zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeny, jakie wspaniałe imię - Gizela... Podoba mi się ogromnie :)
    A ciacho bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze takiego ciasta nie jadłam. Na pewno wypróbuje, bo wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mam teraz ochotę na to ciasto, ten krem musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A można użyć innej śmietany niż jest podana w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz tylko użyłam mieszanki 30% i 18%, żeby mniej więcej zawartość wyszła właśnie taka jak powinna. Ta 22 lub 24 % jest bardzo gęsta i słodka, a o to właśnie chodzi :-)

      Usuń