niedziela, 9 grudnia 2012

Buraki zapiekane z kozim serem






Moja propozycja na danie wigilijne: są buraki i orzechy, jest miód...I na każdą inną porę roku również.
Przystawka bardzo ciekawa. Zainspirował mnie przepis Andrzeja Polana  na krajankę buraczaną, którą obiecałam, że zrobię w pierwszej kolejności, bo śniła mi się od pierwszego zdjęcia:-)

Składniki:
  • 3 buraki,
  • 150 g koziego sera,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • miód,
  • ocet winny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz czarny.
Przygotowanie:

Buraki upiec w piekarniku, lub obgotować. Po ostudzeniu pokroić w plastry, zalać sosem zrobionym z oliwy, octu, doprawić. Na plastry buraków nałożyć ser kozi, posypać orzechami drobno posiekanymi. Polać miodem wg uznania co do ilości:-) Smacznego!


22 komentarze:

  1. Marzenko, jak to pięknie i apetycznie wygląda!!!
    Jeszcze tego nie robiłysmy...Koniecznie musimy ten Twój przepis wypróbować!
    Pozdrawiamy cieplutko:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I koniecznie dajcie znać, czy smakowało:-) Również cieplutko pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. Zrobie z pewnoscia na Wigilie wlasnie...wyglada oczywiscie bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, cieszę się, że będziesz robiła właśnie na Wigilię:-)

      Usuń
  3. Wspaniała propozycja!
    Buraki i kozi ser to jedno z moich ulubionych połączeń.
    A kozi ser lubię jadać z miodem na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz Amber, koziego sera nie jadałam z miodem:-)

      Usuń
  4. Jak w wolnej chwili, czyli po Świętach zacznę wypróbowywać Twoje przepisy, to będę jeszcze bardziej okrągła niż już jestem:)
    Cmok w bok Marzenko:):*
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, będzie mi miło:-) Oj tam, po świętach to każdy będzie bardziej okrągły:-)

      Usuń
  5. nie wpadłabym na taki pomysł:)
    ale musze przyznać, że zapowiada się pysznie i ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, jeśli lubisz buraki i kozi ser to polecam gorąco:-)

      Usuń
  6. FANTASTYCZNY przepis, nigdy, naprawdę nigdy !!!nie jadła tak podanych buraków. Coś wspaniałego!!! Zagości na moim świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violu, bardzo się cieszę, że przepis Ci podpasował i mam nadzieję, że również posmakuje:-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  7. to coś w moim stylu, bo uwielbiam i buraki i kozi ser :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie też lubię to połączenia, ale raczej stosowałam w tarcie;-)

      Usuń
  8. Cudowne połączenie buraka z kozim serem. Świetne jako przystawka albo dodatek do dania. Zdecydowanie to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne, ale jak upiec buraki?? kiedyś próbowałam, piekły się i piekły i były twarde. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w folii aluminiowej, ale fakt długo. Można spokojnie obgotować:-)

      Usuń