sobota, 29 grudnia 2012

Kapuśniaczki





Po świętach została mi kapusta z grzybami. Przerobiłam ją na kapuśniaczki. Często robię takie ślimaczki  zastępując suszone grzyby  pieczarkami. Doskonała przekąska na przyjęcia i jako starter podany z barszczykiem.

Składniki:
  • 20 - 30 dkg kapusty kiszonej ,
  • 20 g suszonych grzybów lub 20 dkg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajko,
  • ciasto francuskie.
Przygotowanie:

Kapustę pokroić i obsmażyć na oleju. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło i grzyby. Jeśli użyjemy pieczarek wystarczy je dodać do cebuli. Wymieszać z kapustą, chwilę smażyć wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podsypać mąką i rozwałkować. Rozłożyć farsz, zrolować dłuższym bokiem. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozpłaszczyć ręką już na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni do zrumienienia, około 15-20 minut.








18 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!

    Zapraszam na Candy Noworoczne, do wygrania książki : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/candy-noworoczne.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na przekąskę :)
    Uwielbiam kapuchę z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują sie cudnie! Do barszczyku, faktycznie, idealne..

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajowa przekąska. Ślimaczki wyglądaja przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie!
    Wspaniałego sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ fajniusio to wygląda. Super! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapusniaczki na bogato! I fajny, drożdżówkowy kształt;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Marzenko,
    Robię takie ślimaczki z makiem i żółtym serem, ale Twój pomysł, też z pewnością wykorzystam:)
    Buziaki:*
    P.S. ....i dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł, jutro robię....bo mam jeszcze maminą kapustkę :D

    Dzięki za inspirację !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapomniałam napisać, że nawet Włoch się nie pokapuje hi hi

    jeszcze raz pozdrawiam
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię połaczenie kapusty z ciastem francuskim... Świetne do barszczu!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności! choć u mnie akurat kapusta z grzybami nigdy się nie ostanie - czasem tak ją wyjadam, że nawet na pierogi nie starcza :D ale wersja z pieczarkami bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niedawno robiłam bardzo podobne, ale z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, jaka fajna i szybka przystawka:)

    OdpowiedzUsuń