wtorek, 18 grudnia 2012

Kapuśniak na żeberkach





Okres zimowy to okres, w którym chętnie spożywamy tłuste i pożywne strawy. Do takiej właśnie należy kapuśniak ugotowany na żeberkach. Kwaśny, aromatyczny, w niejedno popołudnie rozgrzeje nas i dodatkowo dostarczy miłych słów zadowolenia od pałaszujących. 

Składniki:

  • 0,3 - 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • porcja żeberek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna, 
  • 4 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • ziele angielskie, listek laurowy,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • kminek opcjonalnie ( u mnie brak).
Przygotowanie:

Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru.Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Doprawić solą, majerankiem i przecierem pomidorowym.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam kapuśniak - jadłam w weekend :))

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się taki kapuśniaczek:)
    dawno nie jadłam.
    pyszna ta twoja wersja!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro tak kusisz, to teraz dawaj miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, rozgrzewający i aromatyczny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. sto lat nie jadłam... a na żeberkach to musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm swojski, dobry kapuśniak- nie jadłam już wieki. Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie gotuję takich zup, ale na jedną michę to bym się chętnie wprosiła do Ciebie :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. O, i takiego Twojego kapuśniaku by mi było trzeba! Zwłaszcza, że od dwóch dni nie wstaję, bo wyhodowałam sobie zapalenie płuc...;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wiem!;(święta w łóżku;(Tak, to muszę porządnie wykurować!Dziękuję Ci za dobre słowo!

      Usuń