poniedziałek, 31 grudnia 2012

Tatar z łososia po meksykańsku






Na koniec roku wznoszę toast specyficznym "drinkiem" - tatarem z łososia. Forma podania oczywiście dowolna, ale pomyślałam, że w Sylwestra może być właśnie tak:-). 

Szczęśliwego Nowego Roku!
Składniki:
  • 30 dkg wędzonego łososia w jednym kawałku,
  • nachosy,
  • oliwa,
  • sok z limonki lub cytryny,
  • papryczka chilli lub sambal oelek,
guacamole:
  • 1 avocado,
  • 1 pomidor,
  • sok z limonki lub cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • śmietana lub jogurt naturalny,
  • sól, pierz.
Przygotowanie:

Łososia posiekać w drobniutką kosteczkę, doprawić sokiem z limonki, oliwą i pastą sambal oelek. Ostawić, żeby się przegryzło. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste. Doprawić czosnkiem i przyprawami. Układać w kieliszku warstwowo: najpierw łososia, następnie guacamole. Udekorować cebulką i pomidorem. Podawać z naturalnymi nachosami. Smacznego!






19 komentarzy:

  1. Świetna propozycja!
    Po szaleństwach sylwestrowo-noworocznych muszę przygotować.
    Smacznych inspiracji w 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, dziękuję za życzenia, Tobie i Twoim Bliskim życzę dużo zdrowia, uśmiechu, wspólnych chwil i wszelkiej Szczęśliwości w Nowym Roku.
    Ola:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, życzę by fantazja Cię nie opuszczała, nie tylko ta kulinarna :) by zdrowie dopisywało, by czytelników przybywało i wszystkiego tego co Ty sobie sama życzysz. A sobie życzę, byś nadal ozdabiała mój blog swoimi komentarzami, ponieważ uwielbiam cię gościć :) SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2013!!!!!
    PS Dziękuję za życzonka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nooo, takiego drinka to ja poproszę! :)

    Życzę Ci, by ten nowy rok był dla Ciebie łaskawy! I... do zobaczenia! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko, życzymy samej tylko pomysloności w Nowym Roku!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkiego dobrego w nowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tatar z łososia jest wprost wyśmienity! pomysłowo go podałaś :)

    Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie to wygląda! I niezwykle apetycznie! Marzenko, dobrego Nowego Roku!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ha świetnie podany! super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak zaczety rok nie moze nie byc dobry! :)
    Wszystkiego dobrego Marzeno! I duuuzo zdrowia na kazdy dzien :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. W Nowym Roku wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich ... miłości , zdrowia , radości z drobnych rzeczy ... i uśmiechu na co dzień ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo efektownie się prezentuje! Samych wspaniałości w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  13. forma podania prawdziwie sylwestrowa i bardzo efektowna!
    wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niech Ci się szczęści w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ekstra podany:) Bardzo mi przypadł do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysłowe:) Dobrego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pomysłowo podane! Świetnie sprawdzi się też taka przystawka w okresie karnawału:)

    OdpowiedzUsuń