Risotto z pieczoną dynią
Popełniłam w moim życiu pierwsze risotto. Zainspirowała mnie Bea swoim Festiwalem Dyni i jej wersja z pieczoną dynią wyszła genialnie. Użyłam tradycyjnie oscypka zamiast parmezanu, szałwia podkręciła smak (jakże wspaniały duet stanowi szałwia z dynią).
Składniki:
- 25 dkg ryżu Arborio,
- 1 mała dynia Hokaido ( koło 1 kg),
- 3 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- oliwa,
- masło,
- kilkanaście listków szałwii świeżej,
- oscypek starty,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać kilka listków szałwii. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Dodać dynię obraną i pokrojoną na kawałki. Wsypać trochę oscypka, doprawić solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć szałwię. Polać gotowe risotto i posypać startym oscypkiem.