czwartek, 31 stycznia 2013

Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni




Tak jak obiecałam tutaj, prezentuję danie, które zrobiłam na warsztatach kulinarnych Polska-Gotuje. Była to moja największa niespodzianka , gdyż po raz pierwszy w życiu miałam okazję przygotować jagnięcinę. Jadłam ją kilka razy w knajpie i nie przypadła mi do gustu. 
A tutaj zaskoczenie na plus :-) Polecam to danie, bo wygląda bardzo efektownie i smak ma niesamowity.

Składniki ( na 1 porcję):
  • 2 kotleciki jagnięce z kostką,
  • chlebek pita,
  • warzywa dowolne na patelnię ( tu mieszanka z suszonymi pomidorami),
  • rukola,
na marynatę:
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego,
  • zioła wg uznania ( najlepiej oregano, tu była przyprawa do gyrosa),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
tzatziki:
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • ogórek wężowy,
  • 2-3 rzodkiewki,
  • 1 pomidor concasse,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso do zalewy, tak, żeby kostki były u góry, nie zanurzone w marynacie. Odstawić na 2-4 h. 
Ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę ( to są właśnie pomidory cocasse, czego dowiedziałam się na tych warsztatach:-)). Szczypiorek posiekać. Wszystko połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Kotlety piec na grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa podsmażyć, doprawić. Chlebek pita opiec na grillu, posmarować masłem i posypać oregano.
Układać na chlebku warzywa, następnie mięso. Posypać rukolą. Obok nałożyć tzatziki.


19 komentarzy:

  1. poemat smaków, uwielbiam jagnięcinę, tzatziki, pitę, warzywa :) Dla mnie obiad idealny.
    Pozdrawiam i zaprasza, do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ta jagnięcinka była pyszna :) A ten sos tzatziki - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie idealne dla mojego Em:D byłby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane! Aż ślinka cieknie na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to z powodu kotlecików jagnięcych nigdy nie będę wegetarianką:) pysznie to wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. jagnięcina z tzatziki?
    dlaczego nie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie przepyszne! Nie wiem tylko skąd wziąć jagnięcinę, rozglądam się za nią o jakiego czasu i nic :(

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie, muszę kiedyś spróbować przyrządzić takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagnięcina nie jest tania. Jeśli w knajpie ci nie smakowało, to znaczy, że kucharz wyrzucił pieniądze właściciela w błoto. Taka prawda.

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ukrywam, że chętnie bym zjadła takie smakowitości :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko,
    czuję zapach tego cuda:)
    Zapraszam do mnie po wyróżnienie:)

    Ola:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobne odczucia mamy co do jagnięciny;) Nie przepadam, niestety, ale w Twoim wykonaniu...pewnie bym spróbowała, bo to pięknie uformowane gniazdko kusi,ach, kusi!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kotlety jagnięce prezentują się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za miłe słowa:-)

    OdpowiedzUsuń