sobota, 5 stycznia 2013

Muffinki bananowe





Jeden z przepisów umieszczonych na mojej ścianie w kuchni, żeby mieć go zawsze pod ręką. Doskonały i szybki, często powtarzany na różne okazje. Może i Wam się przyda:-)

Składniki:

suche:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
mokre :
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki jogurtu lub maślanki,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 rozgniecione dojrzałe banany.
Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać w jednej misce suche składniki, dodając na końcu czekoladę. W drugiej, nieco większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Połączyć suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piec w temp.180 stopni ok.20 -25 min. Kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem.




48 komentarzy:

  1. Muffinki z bananami robiłam kiedyś wg. bardzo podobnego przepisu. Wyszły nadspodziewanie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy przepis na muffinki. I te są najlepsze:-)

      Usuń
  2. Babeczki na pyszny weekend!
    Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowe muffinki były pierwszymi jakie zrobiłam :)
    Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. W sumie dla nas najlepsze:-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zawsze tak wyrastają i są długo świeże jak babka:-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Aniu, jasne:-)Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  6. Dobrze się prezentują :) Takie (tzn na oleju) to mogę zajadać bez obawy o poziom cholesterolu, nie to co te na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie te składniki mam, no to jutro zabieram się do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochwal się jak smakowały:-)

      Usuń
    2. Uroczyście donoszę, że wyszły wspaniale:) Wszystkim smakowały, najbardziej mojemu pierworodnemu.

      Usuń
    3. Bardzo mnie to cieszy Iza:-)Polecam się na przyszłość:-)

      Usuń
  8. Dostałam od Eli też ekspressowy przepis na mufiny.
    Już go chyba 100 razy zmodyfikowałam, w zależności od tego, co mam w lodówce i mufiny zawsze wychodzą.
    Twój przpis bardzo mi przypomina ten przepis Eli :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko,
    Dziękuję za dobre słowo!
    A jak już skończę dietować, to takie zrobię!
    Ściskam!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam bananowe! zresztą jak wszystkie wypieki z bananmi w składzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam z córeczką i są rewelacyjne.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  12. Bananowe wypieki to moje ulubione, choć przyznaje - muffinek jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba też zawiśnie na mojej lodówce ten przepis; można go modyfikować dowolnie, jest dobrą bazą:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekę je dziś lub jutro dla dzieciaków ... na wielkie pokuszenie mnie tym przepisem narażasz :):):)

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzena , mam taka prywatną prośbę ... czy mogłabyś w wolnej chwili wytłumaczyć mi w jaki sposób tworzy się na blogu listy przepisów z odnośnikami i podziałem na kategorie lub wyszukiwarkę przepisów wg składnika głównego ? Masz to tak fajnie na blogu zorganizowane , a ja nie ogarniam tego ... mam chyba syndrom blondynki :):) / mój adres ankawell@gmail.com /

    OdpowiedzUsuń
  16. babeczki bananowe to specjalność mojej siostry, bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie się pieką, jeżeli smak będzie równie dobry jak zapach to nie mogę się doczekać.
    Może jutro spróbujesz?
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  18. moje też się pieką. Są ogromne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy można zamiast maślanki lub jogurtu użyc mleka? A jezeli tak to ile, tą samą ilość co maślanki? Mam jakis uraz do jogurtu w muffnach. Zawsze robiłam z mlekiem i bylo ok a raz uzylam jogurtu i porażka, nie wiem dlaczego tak sie stalo. A na bananowe mam chęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? To nie wiem. Robiłam zawsze z jogurtem, ale myślę, że jak najbardziej, tylko dodawaj powoli mleko, żeby uzyskać podobną konsystencję, żeby nie było za rzadkie ciasto.Często modyfikuję przepis, warto próbować:-) Powodzenia:-)!

      Usuń
  20. Bardzo smaczne. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje pierwsze muffinki jakie zrobilam byly wlasnie z tego przepisu. Wyszly wspaniale i choc nie lubie slodyczy i jestem marna w pieczeniu slodkosci to one sa pyszne i udalo mi sie je zrobic bez problemow. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile wychodzi tych muffinek? bo widzę po ilości składników, że sporo, co bardzo mnie cieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie wiem, czy za późno nie odpowiadam. Wychodzi więcej niż 12 w formie. Dopiekam kilka jeszcze. Zazwyczaj wychodzi koło 14-15.

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie szukam przepisu na muffinki, ktore mialam zamiar upiec na święta.Ale tyle się naczytałam, że zaraz je zrobię, bo akurat mam banany.Zrobię je z Pani przepisu, bo przekonały mnie komentarze, no i ma Pani świetne zdjęcia.Nie wiem czy to kolejny Pani talent, czy ktoś Pani pomaga fotografować te pyszności, ale zdjęcia są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Zdjęcia robię sama:-) Powodzenia w pieczeniu, mam nadzieję, że posmakują tak jak nam:-)) Pozdrawiam.

      Usuń
  25. pierwsze muffiny jakie robiłam, przepis jest łatwy, a efekt końcowy bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam wczoraj. Bardzo dobre :) Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w kuchni bananów ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, zauroczyłam się Twoimi muffinkami i mam zamiar je zrobić tylko proszę powiedz czy mogę użyć jogurtu greckiego?

    OdpowiedzUsuń
  28. Wilgotne, pachnące i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  29. Najlepsze babeczki bananowe z czekoladą jakie jadłam. Właśnie robię je dziś dla znajomych Szwajcarów :-) Raz zgubiłam ten przepis i spanikowana znalazłam po godzinie, inne po prostu się do tego przepisu nie umywają. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń