Kotlety z kalafiora




Ulubione przez dzieci. 
Często mięso traktowane jest przez małe pociechy jako zło konieczne. Proponuję doskonałą i smaczną alternatywę na obiad dla naszych milusińskich i zapewniam, że nie tylko im będzie smakowało:-).

Składniki:
  • kalafior,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • cukier, sól i pieprz ,
  • mąka,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Kalafiora obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Rozgnieść, dodać jajko, bułkę tartą.


Z powstałej masy formować kotlety i panierować w mące, jajku i bułce.


Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i z surówką z kapusty kiszonej.


Komentarze

  1. uwielbiam panierowanego kalafiora ;) mnie by na pewno smakowało :) piękne zdjęcia, takie słoneczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to zrób koniecznie, myślę, że też Ci podejdzie:-)

      Usuń
  2. Super przepis dla mojej córki ,która mięsko toleruje tylko w pierogach niestety:(
    Na 100% zagoszczą u Mnie na talerzach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. młody nie przepada za kalafiorem, ale może zrobić w ten sposób jego ulubione brokuły?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można zamienić kalafiora na inne warzywa: brokuł, kapusta włoska...

      Usuń
  4. Kurde już tyle o nich słyszałam i jakoś nie mogę się zebrać :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-))Zrób, a nie będziesz mogła przestać ich robić:-)

      Usuń
  5. Musza byc pyszne... kiedys takie jadlam , robila je babcia mojej kolezanki , bylysmy wtedy poczatkujacymi uczennicami dopiero ...piekne wspomnienie:). Zrobie :)Moze to bedzie kolejny Twoj przepis , ktorym rozkochasz w sobie moja rodzine:)...mimo,zes Falubazka...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czytasz w moich myślach:) ostatnio dodałam sobie taki przepis do listy, żeby w końcu zrobić te kotleciki:))

    OdpowiedzUsuń
  7. moje dzieciaki uwielbiają podgotowane , a potem podsmażone w panierce różyczki kalafiora i brokuła ... Takie kotleciki też im na pewno posmakują :)
    / a mój brzucho jakoś zawsze awanturuje się po kalafiorze ... szkoda , bo go lubię bardzo :( /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro lubią kalafiora to na pewno:-) Czyli nie toleruje Twój organizm pewnie;-)

      Usuń
  8. z kalafiora? przepis muszę koniecznie podrzucić Mamie - mega fance tego warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowicie apetycznie i pomysłowo:) kotlety z brokuła jadła, z kalafiora jeszcze przede mną, ale z pewnością smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) To przede mną jeszcze z brokuła:-)

      Usuń
  10. Ty to zawsze coś wymyślisz:-)! Nie jadłam jeszcze kalafiora w takiej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, jestem fanką kotlecików warzywnych. Twoje musza byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na razie tylko te jadłam, ale muszę popróbować z innymi warzywami. Chociaż nie, kiedyś jadłam z kapusty i też były pyszne:-)

      Usuń
  12. Kotlety z kalafiora, coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym się podczepiła pod ten obiadek dla milusińskich:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę zrobić, apetyczny sposób aby przemycić nieco warzyw dla mojej kochanej grymaśnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobry patent, nie miałam jeszcze z takimi okazji ale chcę się zapoznać koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. dzieci kochają wszystko co w panierce ! więc moje z pewnością by wciągnęły :)
    ja zresztą też bym nie pogardziła takim pysznym obiadkeim :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oryginalny pomysł żeby przemycić trochę kalafiora dzieciakom;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Trochę już wyrosłam z bycia milusińską, ale takie kotlety wszamałabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. hmmm,"ręcznie" rozdrobniłem kalafiorka,dodałem wymienione przez Ciebie składniki-od siebie dodałem posiekaną pietruszkę-i już przy tworzeniu kotlecików zauważyłem,że coś niezbyt są ścisłe.na patelni "lądowały" już "złamane" w połowie.robiłem to danie pierwszy raz więc muszę pokombinować gdzie zbłądziłem:).jakieś podpowiedzi?.już teraz dziękuję za ewentualne.pozdrawiam.krzych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nie napisałam w składnikach dokładnych ilości, bo wszystko zależy od wielkości kalafiora i jego konsystencji. Intuicyjnie dodawałabym więcej bułki tartej, żeby tworzyły zwartą masę. Mam nadzieję, że kolejna próba przyniesie zadawalający efekt. Pozdrawiam,
      M.

      Usuń
  20. Jak dla mnie przepis ok, ale dla dziecka nie może to być alternatywa dobrego kotleta który znacznie różni się swoim składem odżywczym od kalafiora. A do tego w panierce z bułki tartej która jest po usmażeniu bombą kaloryczną. To może być dobry początek na otyłość u naszych pociech. Tak więc kotlety pyszne, ale na dwa, max trzy razy w miesiącu :) Pozdrawiam Grzegorz!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne