poniedziałek, 18 lutego 2013

Polędwiczki z dorsza





Z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała fajny aromat. Ja podałam z plackami ziemniaczanymi, ale ten wybór raczej nie był trafiony. Bardziej polecam z ziemniakami lub puree Przekombinowałam smakowo, choć efekt wizualny był zadowalający. 


Składniki:


  • polędwiczki z dorsza atlantyckiego,
  • sól, pieprz,
  • papryka wędzona,
  • sok z cytryny,
  • oliwa,
  • masło,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Rybę natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i z jednej strony wędzoną papryką. Odstawić na 1-2h. Po czasie polać oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


W międzyczasie  masło wymieszać z posiekaną pietruszką. Po około 15-20 minutach nałożyć masło na wierzch ryby i zapiekać jeszcze chwilkę do stopienia. Podawać rybę z puree ziemniaczanym (lub inna formą ziemniaków - u mnie z plackami) i surówką z kapusty kiszonej.





39 komentarzy:

  1. pyszna rybka, zgłodniałam strasznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda efektownie, muszę w końcu spróbować wędzonej papryki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. W sumie to ja każdą rybkę lubię:-)

      Usuń
  5. Takich jeszcze nie jadłam, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak przygotowana rybka musi super smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie za rzadko jem ryby :(, a lubię bardzo!
    Placki równie bardzo, ale chyba masz rację, że lepiej smakują osobno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te placki do tej ryby to nie był dobry pomysł;-)

      Usuń
  8. Z pewnością były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę że w tym przepisie dodanie papryki wędzonej zdecydowanie podbija smak ryby.Niby drobiazg a smak zupełnie inny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No skoro specjalista od ryb tak mówi, to tylko pozostało mi przytaknąć:-))

      Usuń
  10. hmm chyba jeszcze nigdy nie piekłam ryby... na pewno wypróbuję, bo za smażoną średnio przepadam

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie wygląda to danie, aż naszła mnie ochota na rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja 1, 2 razy w tygodniu jadam rybę. I najlepiej przygotowana jest właśnie z pieca. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  12. Marzenko,
    dorsz atlantycki to po prostu niebo w buzi. Jedna z moich ulubionych ryb :) Dobry pomysł z tą papryką - bardzo lubię jej smak.

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, zgadzam się z Toba w 100%:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  13. Za dorszem jestem na TAK, podnoszę obie ręce w górę.
    Placki ziemniaczane jestem na NIE od zawsze- zarówno solo i w duecie.
    2 dniowy "perfum" w domu po smażeniu placków, w mojej opinii nie rekompensuje mi smak placka. Ale to oczywiście subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, pozwolisz, że nie zgodzę się z zapachem po plackach. Kiedyś tak, ale odkąd mam dobry wyciąg, to w ogóle nic nie czuć w mieszkaniu. Ale połączenie wyszło nietrafione - tu zgadzam się z Tobą . Pozdrowionka:-)

      Usuń
  14. Od razu ogarnęła mnie dzika ochota na takie danie :) Widzisz co narobiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj zjadłabym, nawet jeśli twierdzisz, że przekombinowany :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jej obledne przepisy - Kochana a jakie piekne fotki ..... przeslicznie prowadzisz tego bloga :)))))pozdrawiam serdecznie pa
    obserwuje oczywiscie:)))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za najmilszy komentarz jaki kiedykolwiek dostałam:-)) Zapraszam do siebie serdecznie:)

      Usuń
  17. Marzenko, ciekawe połączenie : smażony dorsz z plackami ziemniaczanymi- muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jednak ten placek to tak nie bardzo...;-)

      Usuń
  18. Piękne te kawałki dorsza!
    Uwielbiam rybne dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to może kiedyś rybkę razem zjemy:-)?

      Usuń
  19. próbowałam dorsza w podany sposób... rewelacja ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś będziemy robić właśnie taką rybkę tylko zastanawiam się nad papryka słodka czy ostra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wybór był jaki? Ja użyłam słodkiej wędzonej papryki. Ale oczywiście mogła być również ostra - zależy wszystko od preferencji:-)

      Usuń