wtorek, 26 marca 2013

Jajka na gniazdach łososiowych



Nie wyobrażam sobie  Wielkanocy bez jajek. No ale przecież nie ja jedna;-). Spróbowałam eksperymentalnie farsz z dodatkiem kaszy kuskus i efekt był wyśmienity. Bardzo fajnie współgrały kuleczki kawioru z kuskusem w nadzieniu. Pięknie prezentowały się jajka w gniazdach łososiowych. Z pewnością będą ozdobą mojego świątecznego stołu. 
Dzięki temu przepisowi jak i 2 wcześniejszym (pasztet drobiowy i zupa) zostałam laureatem konkursu "Zostań mistrzem fotografii kulinarnej" i uczestniczyłam w warsztatach fotograficznych, z których relację napiszę w czasie późniejszym.


Składniki:
  • 50 g kaszki kuskus firmy Kupiec,
  •  3 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach,
  •  majonez,
  •  sól, pieprz,
  •  kiełki rzodkiewki i słonecznika.
Przygotowanie: 

Kuskus zalać bulionem tak, aby poziom płynu przekraczał o 0,5 cm poziom kaszki. Odstawić na 5 minut. Jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. 2 plastry łososia pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać rozdrobnione żółtka z kaszką kuskus, łososiem, majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na półmisku uformować gniazda z łososia i kiełków rzodkiewki, w środkach umieścić połówki jajek wypełnione farszem. Udekorować kawiorem i kiełkami słonecznika. 


19 komentarzy:

  1. Znakomicie podane! Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwestra spędzałam w stylu lat 20-tych i właśnie robiłam jaja z kawiorem ;)
    A kuskus bardzo lubię! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowna propozycja na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają twoje jajeczka:) super przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentują:) smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domku, jajka też są podstawą świąt:)
    Twoja propozycja bardzo mi się podoba, ale większość mojej rodziny jest zbyt dużymi tradycjonalistami żeby skusili się na inne niż te które są każdego roku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękne te jajeczka :) nigdy nie robiłam z takim farszem, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne jajeczka coś dla mnie takie połączenia. Z łososiem super pasują :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko bardzo elegancka wersja jajeczek, pięknie udekorują świąteczny stół:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie. Mam w domu kaszę więc na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jajka, łosoś - moje klimaty. Codziennie jem jajka, a w święta to chyba pobiję jakiś cholesterolowy rekord jak co rok;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz widzę tak nadziane jajka.
    Bardzo jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. samo zdrowie, z wędzonym łososiem i kiełkami

    OdpowiedzUsuń
  14. W okresie okołowielkanocnym pomysłów na jajka nigdy dość! Lubię połączenie z łosossiem. Bardzo ładnie zaprezentowałas te jaja. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. jajeczka wygladają elegancko idealne, żeby zaprezentować sie przed goścmi. przede wszystkim nie banalne i inne niz to co już oglądałam na blogach kulinarnych ;D bo wiadomo idą święta ;d

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie zmysłów czarowanie , bo widzimy dekorację z kawioru na jajkach , ale dzięki kaszy kuskus jego fakturę wyczuwamy w całym farszu - bardzo pomysłowe Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetnie się prezentuje, boska dekoracja i ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń