poniedziałek, 18 marca 2013

Mazurek śmietanowy z sezamkami



Na Wielkanoc zawsze u nas jest mazurek kajmakowy z mleka skondensowanego. To taki mus, o którego domagają się głównie dzieci, choć nie tylko;-). Tym razem też będzie, nie darowaliby mi...
Przed Świętami postanowiłam spróbować dla odmiany  innego. Pomysł na masę zaczerpnęłam z przepisów mojej babci, która  gotowała śmietanę z dodatkiem kakao i soku z cytryny do andrutów. To też jest niezbędnik nasz rodzinny, za którym wszyscy przepadają. Dlatego zaryzykowałam, choć wiedziałam, że ciężko będzie się z nim przebić. Doskonale smakują tu sezamki. Mimo pozytywnego przyjęcia, skwitowano - ale na Święta upieczesz nasz kajmakowy;-)?  I jak mam tłumaczyć, że to też kajmak...;-)?
Bardzo chrupiący i ciągnący - mi pasuje:-)


Składniki:
ciasto:
  • 5 dkg masła,
  • 10 dkg mąki pełnoziarnistej,
  • 5 dkg cukru,
  • 1 jajko,
masa:
  • 200 ml śmietany 18% tł.,
  • 20 dkg cukru do masy,
  • 3 paczki sezamków,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka kakao,
  •  migdały, draże do dekoracji
Przygotowanie:

Do mąki, dodajemy posiekane masło, cukier, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blaszka 30x20cm) i podpiekamy do zrumienienia w180 stop.C. Można zrobić z części ciasta brzegi (z ruloników).


Śmietanę z cukrem gotować do momentu zgęstnienia. W międzyczasie dodajemy 1 łyżeczkę kakao i sok z cytryny. Odstawiamy chwilę do ostygnięcia. (moja babcia sprawdzała gęstość masy wylewając kroplę na talerzyk, przechylała go i jeśli kropla nie spływała - masa była gotowa).


Na podpieczony spód rozsypujemy pokruszone na kawałki sezamki, na to wylewamy masę śmietanową. 


 
Dekorujemy wg uznania.



Przepis dołączony do akcji:

 

35 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam.
    U nas na święta zawsze babka cytrynowa i sernik. To i tak dużo słodyczy jak na naszą rodzinę :)
    A ja może w końcu zrobię mazurka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala, mazurek to mus:-) Może zacznij od kajmakowego z mleka?

      Usuń
    2. Tylko to pewnie strasznie słodkie, co? ;)
      Wszelkie karmele czy inne masy krówkowe to nie moja bajka, bo ja śledzia ze słodyczy najbardziej lubię :D

      Usuń
    3. No słodki jak jasna ch...a;-) A ja dla odmiany kajmak uwielbiam:D

      Usuń
  2. Wolałabym bez kakao, więc chyba stanę po stronie rodzinki;)

    Kota szczęściarza poproszę pokiziać ode mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nigdy nie robiłam mazurka, muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. słodkie, ciągnące, chrupiące, czekoladowe i z sezamem. Co ta rodzinka narzeka. Rozpieściłaś ich ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, z ust mi to wyjęłaś;-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Marzenko, wygląda obłędnie:)..uwielbiam sezamki, więc wyobrażam sobie już ten smak:)
    U nas mazurek bakaliowy, zamieszczę przepis przed Świętami:)
    Buziaki posyłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakaliowego nigdy nie jadłam. Moja ciocia zawsze robi pomarańczowy, a u nas kajmakowy. Muszę podpatrzeć u Ciebie:-)

      Usuń
  6. tyle różnych mazurków przed świętami, jak tu się zdecydować na któryś:) na pewno zrobię nasz tradycyjny (chyba wszyscy taki mają:) i jeszcze jeden. Twój jest bardzo fajny, musi być bardzo słodki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest. Choć dodatek cytryny trochę łamie tę słodycz.

      Usuń
  7. świetny mazurek! uwielbiam i też nie wyobrażam sobie, że miałoby go nie być na Wielkanoc, więc rozumiem Twoją rodzinkę:))

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie też mazurek kajmowakowy to mus na Wielkanoc - właśnie taki jak piszesz, chrupiący i ciągnący
    ach w tym roku najem się tylko oczami... jeszze raz dziękuję za pomoc! już wróciłam "na posterunek" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedna Ty jesteś;-( Ale potem sobie odbijesz:-)

      Usuń
  9. Mój tegoroczny debiut mazurkowy- to właśnie kajmakowy, jak dla mnie zdecydowanie za słodki. Bardziej podoba mi się Twoja wersja, ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, on jest równie słodki;-) Choć dodatek cytryny trochę łamie tę słodycz. Można ewentualnie mniej cukru do śmietany dodać.

      Usuń
  10. Mnie by na pewno smakował :) uwielbiam tę masę, a połączona z sezamkami to już niebo w gębie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy pomysł i piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mazurek wygląda obłędnie. Z sezamem fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm pycha mazurek i ten dodatek sezamków super, skusiłabym się na kawałek, a nawet kilka :) Dziękuję za pyszny wpis na mojej akcji wielkanocnej na Durszlaku :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie piekłam sama mazurka, a są one takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie nie zajrzę to świąteczne wypieki, u Ciebie Marzenko to co piekę rzadko.Ale moze mnie zmobilizowałaś:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń