niedziela, 10 marca 2013

Risotto z grzybami




I oto moje drugie risotto. Już chyba bez niego żyć nie mogę. Tyle lat zmarnowanych...

Składniki:
  • 25 dkg ryżu Arborio,
  • 25 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • masło,
  • oscypek starty lub parmezan,
  • sól, pieprz.
 Przygotowanie:

Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty. 





Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu.  Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem.  Posypać startym serem  i  świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.


Przepis zgłoszony do akcji:
 
Dania Postne

52 komentarze:

  1. Pyszne, aromatyczne musiało być. Świetny pomysł na risotto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielam miłość do tego dnia, z grzybami pychota! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam jeszcze w zamrażalniku paczkę z mrożonymi podgrzybkami :) już wiem jak skończy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Tez jeszcze mam zamrożone i pewnie skończą tak samo:-)

      Usuń
  4. Bardzo lubię grzyby:)

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  5. też się zakochałam w risotto, robiłam kilka razy ale z takimi ładnymi podgrzybkami nigdy. Marzenko tu pachnie Twoim, zaraz zwariuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Pestko, gdyby się dało to podrzuciłabym na poczęstunek:-)

      Usuń
  6. jak ja dawno nie jadłam risotto....sama nie wiem czemu zapominam o takich pysznych daniach:)) Twoje świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero sobie przypominam:-)) Dziękuję Karmel:-)

      Usuń
  7. Marzena! super risotto! wygrasz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie i jeszcze z dodatkiem oscypka
    super danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. My love!
    zawsze wypijamy do niego dużo białego wina...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi apetytu narobiłaś grzybki to ja pod każdą postacią leśne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. risotto grzybowe, to ma zapach!!! Mmmmm uwielbiam :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt, zapach był niesamowity:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  12. wygląda pysznie :) a wiesz że ja jeszcze nigdy sama nie robiłam risotto ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. jak ja uwielbiam risotto, wprost ze wszystkim :) a grzybki chyba jeszcze mam w zamrażarce ;) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje drugie, więc wszystko przede mną:-)

      Usuń
  14. oj tak, z grzybami jest boskie! hehe widzę, że nie tylko mnie dopadła faza na risotto :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Z grzybami smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi chyba lepiej z dynią, ale to też jest super:-)

      Usuń
  16. Z grzybkami bardzo smaczne, polecam =)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja chyba muszę coś podobnego zrobic u siebie:) już mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  18. O tak, risotto grzybowe, to jest coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko szkoda,że bliżej nie mieszkasz,bo przyszła bym co rusz na degustację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zapraszam, ale faktycznie trochę masz daleko;-)

      Usuń
  20. Pycha, ale zgłodniałam. Twoje risotto wygląda idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam risotto raz i nie przypadło mi do gustu, muszę chyba spróbować z innego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez miałam podobne nastawienie. Kiedyś raz spróbowałam i była tak jedna wielka mamałyga...Ale to jest pyszne:-))

      Usuń
  22. Z grzybami, to jedno z moich ulubionych.
    A do tego dużo chłodnego białego wina;)
    Pozdrowienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z winem jest exytra. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  23. O, proporcje identyczne jak moje. Tylko ja na obczyznie robie z pieczarkami i suszonymi prawdziwkami. Musze sie wybrac do polskiego sklepu po podgrzybki i sprobowac takiej lesnej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzybki są chyba najbardziej intensywne zapachowo:-)

      Usuń
  24. Uwielbiam risotto. Lubię je i przygotowywać i pochłaniać z wielkim smakiem :-D

    OdpowiedzUsuń
  25. jedno z moich ulubionych dań:) z grzybkami też musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak ja uwielbiam risotto :) Wersja z podgrzybkami była pierwszą jaką zrobiłam i smakowała wybornie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja pierwsza wersja była z dynią:-)Pozdrawiam:-)

      Usuń