wtorek, 5 marca 2013

Zupa gulaszowa



Pyszna, rozgrzewająca, pachnąca, sycąca, aromatyczna, kolorowa, pobudzająca....
Mogłabym tak bez końca. Uwielbiam zupę gulaszową. A ta jest wyjątkowa. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza 2 dodatkom: ogórkom kiszonym i zalewie z papryki konserwowej.
Ten smak wypracowywałam przez kilka lat. Kiedyś na babskiej imprezie koleżanka podała nam zupę gulaszową, dociekałam co tam jest takiego, że smakuje inaczej. Okazało się, że właśnie zalewa octowa. Sama dodałam jeszcze ogórki kiszone i osiągnęłam smak idealny. Już nie eksperymentuję...;-) Przy okazji przygotowania tej zupy wykorzystałam przyprawy Prymat, które dostałam do testowania. Do tej potrawy nadały się doskonale. Polecam.
 

Składniki:
  • 80 dkg - 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • kilka ziemniaków,
  • 3-4 małe ogórki kiszone,
  • zalewa z papryki konserwowej ( ale tylko płyn),
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
  • 0,5 paczki papryki słodkiej Prymat,
  • papryka ostra i pieprz czarny Prymat,
  • sól.


Przygotowanie:

Mięso pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie. 


Cebulę pokroić w drobna kostkę, wsypać pół paczki słodkiej papryki i podsmażyć do zeszklenia.



Dodać do mięsa, zalać wodą, aby przykryła mięso. Gotować, żeby  mięso zmiękło. W tym czasie pokroić paprykę  w słupki. Podsmażyć i dodać do zupy. Paprykę obrałam ze skórki.


Można już doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodać ogórki kiszone ( również słupki). Oczywiście w trakcie gotowania dolewać sukcesywnie wodę, która wyparowała podczas gotowania. Na końcu wlać zalewę octową ze słoika z papryka konserwową. Doprawić do smaku i podawać z pieczywem. 
 






45 komentarzy:

  1. Marzenko, dzisiaj tez robię gulasz - za dwa dni będzie zupa gulaszowa:) Idealna na zimowe popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli gulaszowo u Ciebie na całego:-) Pozdrowionka Gosiu:-)

      Usuń
  2. o Mój Boże, chyba wiem już co zrobię na weekend:)
    Buziaki Marzenko!:**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pochwal się koniecznie:-) Pozdrowionka cieplutkie:-)

      Usuń
  3. Gulaszowa to moja ulubiona zimowa zupa :)
    Nie dodawałam do niej nic octowego ani ogórków. Trzeba spróbować w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I daj znać jak Ci smakowało z tymi dodatkami;-)

      Usuń
  4. Idealne danie "jednogarnkowe" ...

    OdpowiedzUsuń
  5. prawie poczułam jej pyszny zapach tutaj, mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie dodawałam ogórków. ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj, a nie pożałujesz:-)

      Usuń
  7. od dawna taka zupka za mną chodzi:) pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, za mną też chodziła długo;-)

      Usuń
  8. Gulaszowa to jedna z najfantastyczniejszych zup na okres jesienno-zimowy. Ciekawy pomysł z tymi ogórkami i zalewą z papryki. Musza naparwdę fajnie wpływać na smak całości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie. Polecam te dodatki.

      Usuń
  9. Świetny post. Miła atmosfera na twoim blogu. Podoba mi się tutaj.
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga. Nowe zdjęcia.
    Jeśli spodobają Ci się moje zdjęcie polub mnie na fan page: https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Będę Ci ogromnie wdzięczna.

    Życzę miłego dnia. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, bardzo lubię, szczególnie sprawdza się gdy zimno :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę zupę robię albo zimą albo jesienią jak dużo jest papryki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  11. Bardzo podoba mi się ta zupa, czuje, że smakuje świetnie ;) sądzę, że na pewno ją zrobię :) pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z pewnością była przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. konkretna zupka :) dodanie ogórków kiszonych do gulaszowej zdecydowanie do zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię gotować takie zupy! aromat rozchodzi się po całym domu:) świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w ogóle bardzo lubimy wszystkie zupy:-)

      Usuń
  15. I love this soup !!!:) we have it in Czech republic too :)
    Come and visit me and maybe follow ?:)
    www.olivains.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for your visit and nice comment.

      Usuń
  16. dawno nie jadałam zupy gulaszowej. Szkoda, że nawet polizanie monitora nie przyniosło by pożądanego skutku :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, trzeba było mówić, podrzuciłabym miseczke. Kuzynka dzisiaj przyjeżdża, a studiuje w Poznaniu:-)

      Usuń
  17. Pyszności serwujesz!
    Przysiadam się do stołu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber,z miłą chęcią zapraszam:-)

      Usuń
  18. Aż trudno uwierzyć, że nigdy nie gotowałam gulaszowej:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja podobnie jak Ewa gulaszowej nie tylko nie gotowałam ale i nie jadłam nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też nigdy nie jadłam gulaszowej, ale czuje, że baardzo by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dodatek ogórków kiszonych jest genialny!
    Sama tak robię:)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda pysznie, konkretna sycąca zupa!

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę ją zrobić, niezła z Ciebie kombinatorka - kto by pomyślał, ze zalewa octowa dobrze zrobi zupie - chemik chyba tylko..:) Pierwszy raz widzę i słyszę też o obieraniu papryki ze skórki - to niewątpliwie dobry pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  24. dzisiaj wypróbuję Twoje ciekawe dodatki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa efektu końcowego...;-)

      Usuń
  25. Takie tam gadanie ; ja zrobię , musi być pyszna, na taki przepis czekałam itd. Niech ktoś coś napisze jak zrobił i zjadł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo proszę o ocenę :-)

      Usuń
    2. Ja zrobiłam i zjadłam :) w smaku wyszła naprawdę super, ale niestety niedokładnie obrałam paprykę i pływały skórki. Dodatkowo doprawiłam liściem laurowym i zielem angielskim :) Dziekuję za fajny przepis. Na pewno ugotuję ponownie bliżej zimy :D

      Usuń