DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I SEREM

Drożdżówki z rabarbarem i serem 

Najlepsze bułeczki z rabarbarem  



Rabarbar króluje wszędzie, więc nie mogło zabraknąć go i u mnie. Dodatek twarożku to wspaniały pomysł i z rabarbarem smakował po prostu genialnie. 
Zapraszam na ślimaczkowe drożdżówki z zawiniętym twarożkiem i rabarbarem:-)




Składniki ( na około 20 bułeczek) ( tu ciasto oryginalne, bo w przepisie pomnieszyłam odpowiednio proporcje):

  • około 25 dkg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
  • 1 jajko,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 2,5 dkg drożdży,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 150 g twarożku homogenizowanego waniliowego,
  • kilka łodyg rabarbaru.
Dodatkowo na kruszonkę:
  • 2,5 dkg masła roztopionego,
  • 2,5 dkg mąki,
  • 2,5 dkg cukru.

Przygotowanie:

W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę, wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować na prostokąt około 30x35 cm. Rozsmarować twarożek i rozsypać kawałki obranego rabarbaru.Zwinąć w rulon dłuższym bokiem. Pokroić na 2 centymetrowe plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. układać bułeczki, poczekać chwilę na wyrośnięcie. W tym czasie przygotować kruszonkę. Rozstopić masło i wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać bułeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 30 minut.



Komentarze

  1. Cudne rabarbarowe bułeczki!
    Zjadłabym jedną właśnie teraz,po zakupach na targu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rabarbarem, jak dawno nie jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne drożdżówy! Narobiłaś mi wielkiej chęci na nie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar, oj narobiłaś mi ochoty ...
    teraz przez cały dzień będzie za mną chodził ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne połączenie rabarbaru i twarożku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniała mi się chałka jaką dostawaliśmy na drugie śniadanie w podstawówce :). Zawsze zjadaliśmy całą górę z kruszonką, a potem męczyliśmy resztę :).
    Za tydzień Za Rzeką pozrywam sobie rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jejku! Ale cudne te ślimaczki.A jakie trafne połączenie! Ser i rabarbar! Pysznie w tym poście.

    OdpowiedzUsuń


  8. Już czuje ich zapach, u mnie właśnie się rozchodzi bo piekę buły z rabarbarem. Piękne ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. drożdżówkiiiii! <3 ale piękne kształtne ci wyszły, musiałaś w to dużo pracy włożyć:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba przyznać, że na zdjęciach wyglądają jak te z półek cukierni... A połączenie smaków idealne, gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  11. cieknie mi slinka po stopach:) właśnie coś takiego mi się teraz marzy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę wypróbować Twojego przepisu na drożdżowe, wyglądają fantastycznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne buły ... tą kruszonką mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świeże drożdżówki i szklanka gorącego mleka z miodem... rozmarzyłam się- ale to idealne śniadanie dla mnie !


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko, jeśli zostało Ci kilka to wyślij mi, będę miała na śniadanko :) wyglądają pysznie :) uwielbiam wypieki z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. śliczne i apetyczne, cudeńka!!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pycha!:) u Ciebie drożdżówki, a u mnie ciacho z rabarbarem:D

    OdpowiedzUsuń
  18. chodzą za mną takie z serem i rabarbarem - już nawet mam wydrukowany przepis, oby tylko jeszcze czas się znalazł na zabawy z drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne bułeczki :) nabrałam ochoty na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A niech mnie!! Wygladają szałowo, jak te sprzedawane na moim ulubionym targu w Borach. Chylę czoła!!

    OdpowiedzUsuń
  21. super pomysł na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Drożdżówki z rabarbarem to taka klasyka tego sezonu i to w jakim wykonaniu :)
    Smakowicie się prezentują

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne