środa, 8 maja 2013

Eskalopki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów




Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni;-). Wariacji z ich udziałem jest całe mnóstwo. Ja proponuję je w sosie z suszonych pomidorów. Nadają się zarówno na obiad rodzinny jak i kolację ze znajomymi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale obronią się również z pieczywem.
  


 Składniki:

  •  2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,  
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 - 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu drobiowego, 
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:


Mięso pokrój w poprzek, otrzymując z polędwiczek ok. 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbij je ręką. Dopraw solą i pieprzem. Na oleju z pomidorów usmaż kotleciki, zdejmij z patelni. Czosnek obierz i drobno posiekaj, pomidory pokrój w paseczki, szalotkę w drobną kostkę. Dodaj na patelnię na której smażone było mięso szalotkę i czosnek, pomidory. Po chwili białe wino i bulion. Gotuj  kilka minut, aż część płynu odparuje. Dodaj mięso, śmietankę i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

20 komentarzy:

  1. właśnie kilka dni temu koleżanka mnie bardzo namawiała na przygotowanie polędwiczek, że takie pyszne to mięsko i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczny obiadek! muszę w końcu kupić suszone pomidory:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi obłędnie smakować:) Uwielbiam suszone pomidory i polędwiczki też:)
    Wypróbuję na obiad:)
    Buziaki Kochana, dziś u mnie piękna pogoda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię polędwiczki :).
    Fajny pomysł z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się,że polędwiczki są szalenie wdzięczne w kuchni i że można z nich wyczarować cuda. Ten soso z winem i suszonymi pomidorami musiał byc przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy takie pyszne mięsko!
    Suszone pomidory bardzo mi tu odpowiadają.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie wczoraj również naszło na pomidorki suszone;) u mnie były w duecie z makaronem:) u ciebie widzę, ze jest równie smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mięso w takiej wersji bardzo mam smakuje! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, choć zupełnie nie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa propozycja. Myślę że moje dwa Mięchożery będą zachwycone takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie poledwiczki - robi sie je szybko , sa pyszne :). Nowy przepis wyprobuje przy najblizszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię z suszonymi pomidorkami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. to fakt, z wieprzowej polędwicy cuda na drucie i ho ho można zrobić :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne danie dla mięsożerców. Z suszonymi pomidorami super połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aromatyczne polędwiczki, dania z suszonymi pomidorami bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, łażą za nami podobne smaki,
    jak zauważyłaś.
    Suszone pomidory dzięki swojemu wyrazistemu smakowi
    inspirują nas do zastosowania ich na różne sposoby,
    w Twojej propozycji wyglądają kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  17. Na razie nie jem mięsa ale jak wrócę do jego jedzenia to koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, brzmi bardzo zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. sos z suszonych pomidorków? wow nigdy nie robiłam :) ale mi zrobiłaś ochoty na takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przejrzałam wpisy, które mnie ominęły i muszę powiedzieć, że:
    zupy kremy uwielbiam, ale nie zrobiłabym ze szparagów / ze skąpstwa :-)/; muszle z serami to świetny pomysł / też jestem makaroniarą/;
    a bardzo podobało mi się w składnikach stwierdzenie: chlust oliwy :-)
    Słoneczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję kochane za miłe komentarze. Jako miłośnik suszonych pomidorów polecam gorąco:-) Miłego weekendu:-)

    OdpowiedzUsuń