środa, 15 maja 2013

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami


Chyba większość z nas pamięta podpłomyki pieczone na gorącej płycie pieca. Gdy tylko babcia robiła ciasto na pierogi, chętnych było wielu do skubnięcia surowego kawałka i opieczeniu go na kuchennym blacie. W ramach przygotowania się do konkursu Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" S.A.  wykorzystałam do zrobienia podpłomyków olej smakowy z dodatkiem czosnku i bazylii. Zapach jaki roznosił się w kuchni był przyjemnie nęcący. A dodatek czosnku niedźwiedziego doskonale współgrał z olejem smakowym. Zapraszam więc na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa wzbogaconego o dodatki. Ze zwykłej przekąski otrzymałam danie, które doskonale nada się na spotkania z przyjaciółmi na tarasie czy kolację dla rodzinki. Może być też alternatywą dla pizzy, tak lubianej przez większość.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody letniej,
  • 3 łyżki oleju smakowego czosnek z bazylią,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego
  • 50 g twarogu półtłustego,
  • 5-6 listków czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml śmietany gęstej 18%,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obgotować w mundurkach, wystudzić , obrać i pokroić w plastry.  Z mąki, wody, 2 łyżek oleju smakowego i szczypty soli wyrobić ciasto. Czosnek niedźwiedzi poszatkować, wymieszać z twarogiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półtalarki. Podgrzać 1 łyżkę oleju z czosnkiem i bazylią, zeszklić cebulę, dodać boczek pokrojony w paseczki. Chwilę razem podsmażyć. Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić temperaturę 250 – 260 stopni( jeśli taki posiadamy, jeśli nie to piec na blasze). Ciasto podzielić na 2 równe części. Jeden kawałek rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Posmarować twarożkiem wcześniej przygotowanym, rozsypać połowę plastrów ziemniaków, cebulę i boczek. Wstawić do gorącego piekarnika. Po opieczeniu, jak zacznie się rumienić ( po około 10 minutach) wyłożyć, posypać ewentualnie szczypiorkiem (niekoniecznie) i zajadać. Bardzo szybko stygnie. Podobnie postąpić z drugim plackiem.

 



32 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł - przyznam, że podpłomyki są nie znane dla mnie za to koniecznie do wypróbowania! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam podpłomyki:) Takich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie do przygotowania, a jakie smaczne ;) ja jeszcze nie jadłam podpłomyków, Marzenko chyba się do Ciebie na nie wproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypomniałaś mi pierogi u babci i właśnie podpłomyki na piecu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym je wciągnąć na śniadanko:):)
    Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pizzę na podpłomyku! Chyba wolę taką niż tradycyjną - ciasto idealnie cienkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł! A podpłomyki to smak dzieciństwa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, przywołałaś i moje smaki dzieciństwa! :-)
    Dodatkowo, uwielbiam czosnek niedźwiedzi! Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowite!! zjadłabym teraz na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj podoba mi się wykonanie:) smakowite

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje podpłomyki są wspaniałe ... aż kusi , żeby po nie sięgnąć i choć wydaje się to nierealne - mam wrażenie , że zapach ich czuję ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe, lubię takie swojskie smaki, kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Dawno ich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. moja mama przygotowywała podpłomyki z ciasta makaronowego... to były czasy :)
    dodatek twarogu i czosnku musiał świetnie urozmaicić smak

    OdpowiedzUsuń
  15. Cienkie, przypieczone ciasto i aromat czosnku...pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę fajny przepis na coś innego niż pizza...
    Nie mam kamienia do pizzy, ale piekę na płytce podłogowej :-) naprawdę - sprawdza się dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  17. Podpłomyki i czosnek niedźwiedzi! mnaiaam

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pysznie!
    Zjadłabym kilka takich podpłomyków od razu...

    OdpowiedzUsuń
  19. jej muszą być cudownie chrupkie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pysznie! Uwielbiam takie jedzonko.I czosnek niedźwiedzi.
    I ziemniaczki. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. Pamiętam jak u babci na piecu robiliśmy podpłomyki. Dzieciństwo moje mi przypomniałaś.Bardzo ładne ci wyszły i piękne zdjęcia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis fantastyczny, post czyta się niesamowicie, zgłodniałem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej a ja nie jadłam takich :( Ale zaraz nadrobię to !
    Nasza polska pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No ja sie nie dziwie ,ze ludzie zagladajac tu glodnieja...ja tak mam za kazdym razem i na dodatek nic dobrego z tego nie wynika...ile mozna kupowac coraz wieksze ubrania?...:( ... ale SMAK to cos pieknego - a jak jeszcze Ty to zrobisz , podasz , pokazesz...ehhh... :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Coś pysznego do podchrupywania:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Och pamiętam doskonale podpłomyki:-), ale z takimi dodatkami to już inny wymiar tego smakołyku:-). Świetny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cieszę się, że macie podobne wspomnienia z dzieciństwa:-) Zachęcam do kombinacji z farszem, bo można kombinować, oj można... dzięki za przesympatyczne komentarze i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. czym właściwie różnią się podpłomyki od pizzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta na pizzę dodaje się drożdże.

      Usuń
    2. wszystko jasne! dzięki! wróciłam bo natknęłam się na mega konkurs dla blogerek, zobacz tylko szybko bo dziś ostatni dzień ajajaj! :) http://mojanowafigura.pl/blogerki ! :)

      Usuń
  29. Uwielbiam podpłomyki! Moje ulubione to z ziemniakami, śmietana, cebulą i boczkiem :D Musze koniecznie spróbować twoich :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Te oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego są super :) moim zdaniem dużo lepsze od tych na oliwie - delikatniejsze w smaku a przy okazji zdrowsze bo mają więcej omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń