sobota, 1 czerwca 2013

Cytrynowe ciasteczka z lemon curd



Dla naszych milusińskich przygotowałam pyszne kruche, cytrynowe ciasteczka. 
Podczas kolejnego spotkania z Alą, tym razem na tarasowych pogaduchach, dostałam piękny prezent. Alutka obdarowała mnie 2 słoiczkami cudownego kremu lemon curd. Sama chyba nie zabrałabym się za jego zrobienie. Choć po tarcie cytrynowej zmieniłam nastawienie do cytrusowych deserów. Pomyślałam, że może by go wykorzystać do ciasteczek. Przeszukałam dostępne propozycje i znalazłam świetny pomysł na blogu Moje wypieki. 


Lemon curd  fajnie się zmienił po zapieczeniu w galaretkę i był przez to jeszcze smaczniejszy :-) Zachęcam do zrobienia tych ciasteczek. Dzieci zajadały z wielkim zadowoleniem, nawet mieliśmy w domu małą awanturkę, że już się skończyły;-)


Składniki:
  • 1  szklanka mąki krupczatki,
  • 90 g  masła,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1  jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier waniliowy,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek lemon curd
lemon curd na blogu Alutki

Przygotowanie:

Do mąki wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać w kawałkach masło, siekać nożem. Wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 h.
Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki, układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć  i zrobić szerokie wgłębienie, najlepiej nakrętką od butelki, żeby nie wypłynęło nadzienie. Łyżeczką nakładać lemon curd.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.




24 komentarze:

  1. ale piękniutkie ;) Marzenko, częstuje się ciasteczkiem i składam Ci życzenia z okazji Dnia Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię sobie takie ciasteczka, nabrałam na nie ogromnej ochoty!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajniutkie bardzooo :)))))))))))))))))))))))000

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo naturalnie i smacznie wyglądają.
    Obiecują niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniutkie!
    To sięgam po jedno ciastko...

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu muszę się pokusić o przygotowanie Lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne :-) Podkradam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam i potwierdzam, że są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciacha i moje dziecię również:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też bym z pewnością uczestniczyła w awanturce - skandal, że pyszne ciasteczka skończyły się tak szybko :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszności! małe słodkości zmiękczą każdego;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na pyszne ciasteczka!
    Miłej niedzieli, Marzenko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapraszam w wolnej chwili :)

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  14. też porywam ... :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Czekałam na twoje ciasteczka i doczekałam się. Fajne z lemon curd. Jednym poczęstuję się. Takie do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne ciasteczka :) nie dziwię się że była awantura :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią bym spróbowała :))
    Cieszę się, że lemon się przydał! :)
    Ja wczoraj robiłam go znów - jednak rzeczywiście trzeba z białym cukrem, by kolor był żółciutki :))

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysł z dodaniem lemon curd - pewnie jadłabym jak delcje: najpierw boki a najlepszy środek na koniec :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za wszystkie miłe komentarze, a dla Aluchy szczególne podziękowania za lemon curd:-) Z brązowym cukrem był pyszny, a po upieczeniu był żółciutki:-)
    Kaś, wiesz, że tak właśnie jadłam te ciasteczka i tak samo jem delicje;-))
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak pysznie, małe chwile rozkoszy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Duże dzieci też z chęcią by takie ciastka zjadły. :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Czytając przełykam ślinę / Ty wiesz dlaczego :):):) /
    Wszystkie dzieciaki , te małe i te już całkiem duuuuże musiały być szczęśliwe zajadając się tymi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń