czwartek, 13 czerwca 2013

Drożdżowiec z rabarbarem

Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam!

Składniki:
  • około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
  • 3 jaja,
  • 1 szkl. mleka,
  • 5 dkg drożdży,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • rabarbar lub inne owoce wg uznania.
Dodatkowo na kruszonkę:
  • 5 dkg masła roztopionego,
  • 5 dkg mąki,
  • 5 dkg cukru.
 Przygotowanie:
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca. 
 
Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od sezonu. 



Dodane do akcji:

19 komentarzy:

  1. a moja drożdżóweczka właśnie stygnie. taka z truskawkami, mm :]
    ale rabarbarowa też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. WSPANIAŁE to Twoje ciasto, aż ochota wielka by kawałek zjeść :))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, ciepłe mleko i kilometr ciasta drożdżowego, to dla mnie prawdziwa uczta !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia wie co dobre :D
      Serdeczności Marzenka!!!

      Usuń
  4. mniaam, uwielbiam! <3
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować, bo szukam ciasta drożdżowego idealnego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak zapach drożdżowego ciasta w domu:) to jest dom!:D pyszne ciasto Marzenko, porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje ciacho wygląda wspaniale! Z przyjemnością wprosiłabym się na mały poczęstunek...:-)).

    OdpowiedzUsuń
  8. porywam kawałek na drugie śniadanie :)
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie rozkosznie puchate!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto drożdżowe, mleko i nic więcej nam nie trzeba;)) wspomnienia wakacji u Babci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam drożdżowe. A z rabarbarem jeszcze nie robiłam w takiej formie, ale czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie właśnie ciasto rośnie będzie też drożdżowiec z rabarbarem. Chyba będę musiała sie ewakuować z domu ha ha bo te zapachy mnie zawsze kusza:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, odpisałam u mnie na blogu :))) Nie mam Twojego adresu maila :(

    OdpowiedzUsuń
  14. szukam przepisu na taką typową wiejską drożdżówę... Pulchną, wysoką, wilgotną, pachnącą wanilią ze słodką obfitą kruszonką i ewentualnie kiścią kwaskowatych owoców aaah...

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam ciasto drożdżowe :) a z rabarbarem jeszcze nie jadłam :) poczęstujesz mnie kawałkiem? :)

    OdpowiedzUsuń