Serowa przekąska - hit imprezy



Lato, to doskonały okres na biesiady i spotkania z przyjaciółmi. Chcę Wam zaproponować bardzo fajną przekąskę na takie właśnie okazje. Ostatnio na imprezie u koleżanki ta oto przegryzka cieszyła się największym wzięciem. Chciałam przetestować ją również u siebie i miała podobne powodzenie. Nie wiem jak ją nazwać - sałatka warstwowa, pasta? Podana z krakersami smakuje wybornie:-).




Składniki:
  • 25 dkg twarogu półtłustego,
  • śmietana 12% tł.,
  • jogurt naturalny,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sos tajski słodki chilli,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sól, pieprz,
  • krakersy.
Przygotowanie:


Ser rozdrobnić widelcem, dodać majonez i jogurt ze śmietaną wg własnych proporcji. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wyłożyć do ozdobnej salaterki, na wierzch wylać sos chilli, tak aby była wyraźna druga warstwa. Na wierzch ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach. Podawać z krakersami. 




Widzicie więc, że przepis jest banalny, ale daje efekt smakowy niemożliwy do opisania. Musicie sami spróbować:-)!
 


Komentarze

  1. świetny pomysł! mało pracy, a na pewno super smakuje, chętnie wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję, zwłaszcza że lubię wszelkie pasty serowe, pozdrawiam Cie Marzenko, po dłuższej nieobecności

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjęcia, wiesz? :]
    podoba mi się taka przekąska i na pewno zrobi u mnie w domu furorę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i banalny, ale prezentuje się wspaniale i wierzę, że smakuje obłędnie. Spróbuję na pewno.
    Dziękuję Ci za propozycje grilowe. Wysłałam linki do siostry, żeby zatwierdziła. Dla mnie super. Zaraz uzupełnię swój profil o adres mailowy. Pomimo zmienności pogody życzę dobrego nastroju !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalna przekąska.
    Miłego poniedziałku,Marzenko!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany! już mi się podoba ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowity pomysł! Do wypróbowania, obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie bardzo wygląda, jak zwykle zreszto na Twoich zdjęciach. :) Ciekawi mnie bardzo to połączenie twarogu, tuńczyka i sosu z chilli. Kolejny Twój przepis ląduje na liście do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię coś podobnego tylko w wersji dipu,
    wszystko wymieszane
    i rzeczywiście znika w mig:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! :) Na imprezach, spotkaniach towarzyskich świetnie sprawdzają się takie propozycje. Wolę podać gościom, nawet nastolatkom- moim rówieśnikom- właśnie coś takiego, niż garść paluszków :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Przekąska fantastyczna. Ja co prawda nie jem serów, sama bym gościom podała.Pomysł świetny. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis bardzo zachęcający :) Jedyne czego mi brakuje do szczęścia to sos tajski, jak tylko gdzieś wypatrzę w sklepie to na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka genialna przekąska! Uwielbiam wręcz takie pasto-dipy! Do krakersów dodatek po prostu wyśmienity! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawie to wygląda :) chętnie wypróbuję!! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. 4 krakersy, czyli na 4 osoby ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. takie małe pikantne co nieco - to jest właśnie to co imprezowo chrupnąć lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi kusząco, więc będę musiała kiedyś skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja z chęcią bym się pojawiła na takiej imprezie, jeśli będzie ta salatka :)

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  19. świetna przekąska :) czuje, że by mi smakowała ;) dla mnie hit imprezy to nazwa idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niezły pomysł! W życiu bym na to nie wpadła :) Naprawdę , ale może dlatego że nie jadam za bardzo tuńczyka. Przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  21. Hmmm, no powiem Ci Marzenko, że niecodzienna ta przekąska! Połączenia zaskakują, wiec pewnie smak też! Skoro zachwalasz, wypróbowałaś, to musi być warta podniebienia!;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł na imprezę :-) już oblizuję się ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. podana z krakersami, super. nie dziwię się, że imprezowy hit

    OdpowiedzUsuń
  24. Pierwsze słyszę o takiej przekąsce-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam-jest genialna,bardzo wszystkim smakowała:)

      Usuń
  25. Marzenko, wczoraj wykorzystałam Twój przepis na urodzinową imprezę. Nazwa trafiona, gdyż był to istotnie hit imprezy. Smakowało wszystkim, setek doprawiłam jeszcze ze szczyptą swoich smaków, wyszło naprawdę super! Jedyny minusik, to wygląd przekąski na talerzu, ale smak wynagradza wszystko, więc nie ma powodów do narzekania. Dziękuję ża przepis i ściskam mocno z Krakowa!;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo się cieszę, że przystawka się udała dziewczyny i też była hitem imprezy:-))

    OdpowiedzUsuń
  27. Myślę że przepis jest super a pasta smakuje tak jak wygląda na zdjęciu. Mam jednak jedno pytanie, ile powinno być jogurtu i śmietany,/ nie napisałaś a przecież są duże i małe/. Jeżeli jest to możliwe proszę odpowiedz. Z góry serdecznie dziękuję i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale byłam na wyjeździe i nie miałam dostępu do internetu. Śmietany dodaję w tych samych proporcjach, mniej więcej koło 2 łyżek. Jeśli byłoby za to można jeszcze po łyżce, wszystko zależy od konsystencji sera:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  28. to jest przepyszne polecam :):)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja mam pytanko może dziwne ale jak należałoby to jeść: czy krakersy traktować jak rodzaj łyżeczki i nimi wyjadać całość czy lepiej aby każdy nałożył sobie na talerzyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy wg uznania oczywiście. My najczęściej łyżeczką nakładamy na krakersa. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  30. O, mniam! To musi być pyszne, uwielbiam wszystkie składniki, choć sos nie musi być słodki, wolę bardzo ostry, a tuńczyka kocham! OYCHOTA, ale moja rodzina nie jada tuńczyka (dziwaki), będę musiała zrobić mała porcję tylko dla siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne