niedziela, 7 lipca 2013

Zupa krem z białych szparagów



Sezon szparagowy się kończy, a do mnie dotarło, że nie mam na blogu zupy, którą najczęściej robię w tym okresie, a mianowicie kremu z białych szparagów.


Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 4 szalotki,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g śmietany 18%  tł.,
  • sól, pieprz biały,
  • słonecznik łuskany uprażony,
  • kiełki do ozdoby.
Przygotowanie:

Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je  ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć szalotki i pokrojone szparagi (zostawić tylko główki). 

 
Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut.  Wrzucić główki na sam koniec i chwilę pogotować, następnie je wyłowić. Dodać  przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem główkami odłożonych szparagów i kiełkami. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Można również podawać z grzankami.


27 komentarzy:

  1. Ależ pieknie podałas tę zupkę! Krem ze szparagów to jeden z moich wiosenno i wczesnoletnich kulinarnych faworytów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra zupa! :)
    Szkoda, że - tak, jak wspomniałaś - sezon na szparagi powoli się kończy...

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi dla mnie mogłyby być przez cały rok:-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Swietnie, Marzenko, przypomniałaś mi o wiązce białych szparagów w mojej lodówce, miałam zrobić tartę, będzie zupa z Twojego przepisu.
      Pysznie wygląda.

      Usuń
  3. Pyszna!
    Uwielbiam szparagowe.
    Ja nie pokazałam na blogu mnóstwa potraw ze szparagami,bo się nie da...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber to fakt :-) Ale to jest taka podstawa:-) Pozdrowionka :-)

      Usuń
  4. Pyszna, chętnie wypróbuję, ale w przyszłym roku, bo jeszcze kupiłam ale zielone :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy u nas są jeszcze zielone?;-)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie! Ja widziałam wczoraj białe szparagi,których smak jest mi narazie nieznany,i nie kupiłam,a byłaby okazja do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jeszcze są to spróbuj koniecznie :-)!

      Usuń
  6. Widzę, że mnóstwo ciekawych rzeczy mnie ominęło... Muszę nadrobić zaległości, jak tylko uporam się ze swoimi domowymi - bardzo jestem wszystkiego ciekawa. Marzeno! Krem z białych szparagów królewska zupa, ale do mnie ten smak nijak nie przemawia:-( Jakaś dziwna jestem.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. smaczna zupka :) pięknie ją podałaś!!

    OdpowiedzUsuń
  8. rany jak ja kocham taką zupkę:) marzę o niej zawsze cały rok:D

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała zupa, pięknie podana!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam w tym roku krem z białych szparagów, bardzo mi smakował :) chętnie spróbuję za rok Twojego :) zrobiłaś przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna aranżacja;) a zupa zapewne nic dodać, nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię szparagowy krem! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmmm ja to jednak nie do konca lubie szparagi. Jakos takos wyszlo mi ostatnio. Ale zupki krem kocham wszystkie, wiec i ta przypadlaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie pyszności to ja chętnie jadam, pięknie podana zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo mi sie podoba ten przepis. Chętnie bym sobie podjadła !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  17. białe szparagi? Szczerze przyznam, że nie słyszałam.. muszę nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupę krem z białych szparagów. Białe można jeszcze dostać, zielonych niestety już nie widziałam. Smakowite zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię i ubolewam, że sezon na szparagi taki krótki :)

    OdpowiedzUsuń