wtorek, 27 sierpnia 2013

Saganaki z krewetkami



Zgodnie z obietnicą dzisiaj pierwsze danie greckie - saganaki. Jest to rodzaj małych patelenek lub naczynek, w których zapiekany jest ser, krewetki lub małże w sosie z pomidorów. Często skropione ouzo lub metaxą i podpalone dla bajeru. Przepis podaję za Agnieszką Kręglicką.



Składniki:
  • krewetki królewskie (około 5 sztuk na osobę), 
  • czosnek, 
  • feta, 
  • natka pietruszki, 
  • ouzo lub metaxa , 
  • oliwa z oliwek ,
  • sól, pieprz, 
  • sos pomidorowy,
sos pomidorowy:
  • 0,5 kg posiekanych dojrzałych pomidorów obranych ze skórki, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę, 
  • 2 ząbki czosnku grubo posiekane, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól, pieprz, 
  • garść posiekanych liści bazylii i natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki białego wina, 
  • 1 łyżka octu winnego.
Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek, dolać wino, zagotować. Dodać pomidory, ocet, przyprawy (bez ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać zioła.  Na  patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i czosnek, doprawić. Przełożyć do naczynek, zalać łyżką sosu (tak by krewetki wystawały - ok. 50 ml), posypać kruszoną fetą, skropić ouzo lub metaxą. 
 

Wstawić do gorącego piekarnika. Feta powinna się trochę rozpuścić i trochę zrumienić. Można posypać natką pietruszki i podawać gorące z  chlebem pita. Smacznego:-)!





20 komentarzy:

  1. Marzenko jak to pysznie przygotowane! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, każdy dostaje swoje naczynko, moje dzieci lubią krewetki, na pewno by im smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale wygląda, ale nie dla mnie, wolę nasze popularne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie to wszystko wygląda :) zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj porwałabym taką porcyjkę z ogromną chęcią:D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jestem miłośnikiem krewetek ale lubię oglądać z nimi dania, takie fajne są :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja jedną miseczkę porywam, fajnie to wygląda, z fetą zapiekane. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam!
    Chcę taką miseczkę teraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o kuchnię grecką, to chyba tylko musakę znam:) Aaa i jeszcze zaziki :D) Fajnie, że nas z nią zapoznajesz. Już od jakiegoś czasu planuję wybrać się tu do greckiej restauracji, ale ostatecznie wygrywają zawsze nasze lokalne jadłodajnie i tak odkładamy. Musimy w końcu iść na te greckie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za inspiracje, schrupalabym jak złoto:) Zostanę sobie tu u ciebie i będę gotować:) Pozdrowienia i zapraszam na candy

    OdpowiedzUsuń
  11. Z greckiej kuchni to znam ser feta i sałatkę grecką ;) Hehe żarcik. Pięknie wyglądają. Na pewno kiedyś gości takim daniem podejmę !

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja takie jedzonko lubię, czemu nie kuknęłam do Ciebie wcześniej, tylko wpakowałam garść "tygrysków" do zupy rybnej? Profanacja!

    OdpowiedzUsuń
  13. to ja poproszę takie z dostawą do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. krewetki coś dla mnie :) z fetą jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiedziałam, że się Wam spodoba:-) Dzięki:-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. super połączenie, krewetki i feta ;) piękne te twoje saganki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smak krewetek jest niezwykły. To moje ulubione mięsko. Pamiętam jak moja siostra pojechała do Włoch (ze 25 lat temu!!!) i opowiadała mi o krewetkach. Powiedziała, ze to najlepsze co jadła do tej pory. Zgadzam się z nią. Nie wiem czy zasugerowała mi, ze to niezwykły smak, ale tę sugestię lubię.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pysznie to wygląda!! Nie jadłam takich nigdy, cudowne są smaki przywiezione z podróży!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zajadam się nimi w Grecji!
    Krewetki prosto z morza i feta plus warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  20. kolejny grecki klasyk, po który lubię sięgnąc w tawernie
    przyznam się, że sama nigdy nie robiłam w domu

    OdpowiedzUsuń