czwartek, 15 sierpnia 2013

Strudel z bakłażanem i fasolką w roli głównej

 

Jeszcze nie greckie, ale inspirowane trochę ze względu na bakłażana, którego uwielbiam. Zrobione tuż przed wyjazdem na urlop, z wykorzystaniem  fasolki szparagowej.


Można podciągnąć pod  kuchnię fusion - wariacja greckiej kuchni z własnym akcentem. Taki trend bardzo mi odpowiada, możliwość przemycenia swoich smaków do tradycyjnych dań. 



Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • zółta fasolka szparagowa,
  • żółta papryka,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • natka pietruszki,
  • ser mozzarella,
  • sól, pieprz,
  • olej ( u mnie z kukurydzy)

Na sos:
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • kilka kropel octu winnego z białego wina,
  • świeży tymianek,
  • sól, ewentualnie oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oliwie
Podsmażyć  cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula się zeszkli wrzucić paski papryki.   Doprawić i dodać natkę pietruszki. Fasolkę obgotować, pokroić  na mniejsze cząstki, pokroić w paski suszone pomidory.
Z ciasta francuskiego wyciąć  dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony; Węższy pasek posmarować jajem roztrzepanym i ułożyć  na nim warstwę bakłażana.
Kolejne warstwy to:   papryka z cebulą i pomidory, fasolka, a na końcu  starty ser. W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć  go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować  z wierzchu jajem roztrzepanym.

 .
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować  sos: pomidory pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1 łyżeczkę cukru, sól, ocet winny, musztardę i posiekany świeży tymianek; całość zmiksować  na gładką masę, można dodać oliwę.



Wprowadzone do akcji:
 

37 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, ale apetycznie a ja taka głodna teraz hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Ula to zapraszam, jesli nadal jesteś głodna;-)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie i w ogóle pomysł na całe danie bardzo mi się podoba...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, jest mi bardzo miło:-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Jak dla mnie rewelacja Marzenko :-D Pozdrawiam cieplutko :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, bardzo się cieszę, że przypadło Ci do gustu. pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Wspaniała sprawa, bardzo oryginalny przepis. Dziękuję za zgłoszenie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję za przyjęcie wpisu:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  6. Marzenko, ale pyszny pomysł, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że Ci się podoba:-)

      Usuń
  7. Wygląda naprawdę apetycznie :) Dla mnie bomba :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj po raz pierwszy chyba jadłam wytrawny strudel. Był tak pyszny, że jedząc pomyślałam, że będę chciała go próbować odtworzyć w domu. Był wprawdzie bez warzyw, ale można przecież do niego jakieś tam przemycić. Już kombinuję, co zrobię :)
    Ciekawe, czy ten Twój jest równie pyszny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam jaki jadłaś, też wyglądał super.
      A mój zapewniam, że był pyszny. I to nie tylko moje zdanie:-)

      Usuń
  9. O tak, ciasto francuskie uwielbiam z warzywami, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście można faszerować czym się chce:-)

      Usuń
  10. Ależ pyszności nam serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  11. co za pyszności, nad tym zdjęciem w przekroju się pośliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzena to ja jadę d ciebie ha ha. Obie jesteśmy miłośniczkami bakłażana, a ty takie pyszności podajesz. Super przepis jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała podpowiedź do gotowego ciasta francuskiego, jak zwykle ciekawie i smacznie, pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała mieszanka smaków! Smaczna rolada! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo, taki strudel to ja poproszę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie: ) ja też lubię fasolkę do ciasta francuskiego zapakować:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fasolka i bakłażan,pyszne połączenie smaków!
    Rolada bardzo letnia.
    Smakuję!

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie wygląda :) a na pewno jeszcze lepiej smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bakłażanem ostatnio nie mogę się najeść! Uwielbiam go! bardzo podoba mi się Twój sos!

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się! Jeśli wygospodaruję trochę czasu, to zrobię z cukinią, bo mam sporo na działce :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Powiem Ci Droga, że mi także ogromnie odpowiada ta Twoja wariacja. Musiała być niewymownie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  22. świetna propozycja i jak fajnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń