czwartek, 12 września 2013

Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane



Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)


Składniki:
  • 2 bakłażany,
  • 3 świeże pomidory,
  • garść świeżej bazylii, 
  • mozarella,
  • parmezan,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę   bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. Na wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.




 

26 komentarzy:

  1. Tak bardzo wybredny nie jestem,ale mnie ta zakąska zachwyciła.Pozdrawiam,lubię Twojego bloga,zawsze znajdę na nim coś ciekawego Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekany bakłażan - pycha! U mnie też wczoraj gościł, ale w formie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym jeść parmigianę każdego dnia, gdyby tylko chciało mi się ją przygotowywać. Tego rodzaju wieżyczki też już robiłam.
    Uwielbiam widok i konsystencję roztopionej mozzarelli :) abstrahując od jej pysznego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna, chętnie bym zjadła i pewnie na jednej nie przestała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna klasyka :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna przekąska na koniec lata. Bardzo lubię, zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam baklazany , z pewnoscia wyprobuje piramidki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie się prezentuje! musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie na pewno taka przystawka by zachwyciła ;) uwielbiam bakłażana w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, piramidka może być dobra :):)
    Piękne zdjęcia robisz ostatnio!:)
    Ściskam serdecznie!
    ola:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super klasyczne danie :) Już ode dawna sie do niego przymierzam. Teraz w pomidorowym sezonie najlepszy moment:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to byłaby genialna przystawka

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny przepis, świetny w aktualnym sezonie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana jak zawsze pysznie! :) Bakłażan my LOVE:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak pięknie wygląda ta przystawka... Chciałoby się spróbować.
    Marzeno ! Dziękuję Ci bardzo za zakwas. Teraz nie mogę już nic znaleźć na usprawiedliwienie...że nie piekę chleba na zakwasie.
    Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:-) Teraz już czekam tylko na Twój chlebek:-)

      Usuń
    2. Chyba jeszcze trochę poczekasz... umnie trwaremont garażu i nie mam ogrzewania - boję się ,że mi chlebuś nie wyrośnie :-(

      Usuń
  16. Tak się właśnie zastanawiam i szperam po internecie co by tu zrobić na wieczór panieński kuzynki... i wydaje mi się, że taki bakłażan będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dla mnie to piramidka szczęścia :) uwielbiam takie przystawki ...

    OdpowiedzUsuń