piątek, 27 września 2013

Przekąska figowa



Wszyscy mają figi, mam i ja:-).
Malutka przekąska wzbogaci romantyczny wieczór przy winku, kolację ze znajomymi, zaspokoi zachciankę... Wybór należy do Was.  Wybornie smakuje polana kremem balsamico.


Składniki:
  • świeże figi,
  • ser gorgonzola,
  • szynka dojrzewająca,
  • ewentualnie krem balsamico.

    Przygotowanie:

    Umyte figi pokroić na ćwiartki, na każdym plasterku szynki, położyć figę i kawałek sera. Zawinąć. Podawać z kremem balsamico.






    29 komentarzy:

    1. No i jestem głodna jak wilk!!!:)
      Marzenko, rewelacyjnie i smakowicie to wygląda:)
      A figi świeże uwielbiam, zresztą suszone też.
      Te suszone kojarzą mi się z Dzieciństwem:)
      Buziaki Kochana!

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziekuję za wirtualne śniadanie!
      Bardzo lubię takie figi.

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja poproszę do wszystkich opcji - bo uwielbiam je :) Miłego!

      OdpowiedzUsuń
    4. ja się chętnie wproszę na taki wieczór z winkiem i smakołykami ;))

      OdpowiedzUsuń
    5. wszyscy mają figi tylko nie ja;( z pleśniakiem i szynką nie ma opcji żeby nie smakowało:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Pięknie, elegancko, wykwintnie, mmmmm...

      OdpowiedzUsuń
    7. Z pewnością smakowała nieziemsko:)

      OdpowiedzUsuń
    8. I ja też figi mam i taką przekąskę sobie zrobię, bo ją lubię bardzo:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Bardzo przemawia do mnie ten romantyczny wieczór przy winku..... :-)

      OdpowiedzUsuń
    10. muszę koniecznie wypróbować by poznać smak połączenia figi, sera i balsamico

      OdpowiedzUsuń
    11. ja jeszcze czytałam że grilluje się taką figę z serem czy zapieka?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja zapiekałam z kozim serem o tutaj: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/10/figa-nadziewana-kozim-serem.html

        Usuń
    12. Piękna, wytworna przekąska :)

      OdpowiedzUsuń
    13. jej, prezentuje się cudownie!
      Nigdy nie jadłam świeżych fig, ale chyba dużo tracę..

      OdpowiedzUsuń
    14. no pewnie, bardzo dobrze, że masz figi, bo blog bez fig, to " figa z makiem" ;)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      OdpowiedzUsuń
    15. wspaniała :) ależ bym się raczyła taką przekąską :) pycha!

      OdpowiedzUsuń
    16. Super przekąska, idealna na imprezę :-)

      OdpowiedzUsuń
    17. takie małe zawiniątko , a jakież w nim smaków bogactwo - sama rozkosz !

      OdpowiedzUsuń
    18. Marzenko, takie połączenia smakowe mogłabym jeść i jeść - uzależniają :)

      OdpowiedzUsuń
    19. Urocza, aromatyczna przystawka. Figi świetnie się komponują z dojrzewającymi szynkami :)

      OdpowiedzUsuń
    20. Takim figowym przekąskom się nie odmawia ;-)

      OdpowiedzUsuń
    21. to musi smakować wybornie :)

      OdpowiedzUsuń
    22. O, to może mi smakować; bo sama świeża figa brrr...

      OdpowiedzUsuń
    23. Bardzo apetyczna przekąska, wszystko to, co lubię :) Szkoda, że u nas nie da się kupić na prawdę dobrych świeżych fig...

      OdpowiedzUsuń
    24. uwielbiam to połączenie smaków, poza tym raz, dwa i gotowe :)

      OdpowiedzUsuń