środa, 16 października 2013

Bułki na zakwasie. World Bread Day 2013.





Odwiedzając blogi przy okazji ostatniej akcji chlebowej natknęłam się tutaj na te bułki na zakwasie. Naprawdę polecam, bo są mega smaczne, dużo szybciej się robi od chleba i czyż nie wyglądają uroczo?;-) 


Dzisiaj jest obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc pomyślałam, że doskonale wpasują się w ten czas.


Składniki:
  • 75 g żytniego zakwasu (dokarmionego),
  • 515 ml wody,
  • 350 g mąki pszennej chlebowej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Wieczorem połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli). Przykryć folią i zostawić na 45 min. Dodać sól i dobrze wyrobić. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie.


Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. Pokroić ciasto ostrym nożem  na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut.


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
World Bread Day 2013 - PAMIĘTAJMY O TYM DNIU

41 komentarzy:

  1. Fantastycznie chrupiące te bułki, zrobię je z pewnością.
    Piękne fotografie Marzenko,gratuluję.
    Marzenko, trzeba jeszcze dać ten link do tekstu posta - To ten link

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smakowite bułeczki dołączasz do akcji! Pycha! Upiekę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mają super kształty :) wspaniałe uczciłaś dzisiejszy dzień

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie! Muszę zrobić :)
    Marzenko, ale nie wierzę, że robi się je szybciej niż Twój chleb :P

    OdpowiedzUsuń
  5. urocze, urocze iw spaniałe! kocham pieczywo na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie fajne, swojskie bułki! śniadanie z takim pieczywem od razu lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczone!
    POrywam jedna na śniadanie...
    Miłego świętowania z chlebem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają idealnie, lepiej niż ze sklepu, bo domowe :) Aż czuję ich zapach...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają a wiem, że również smakują...:) Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, bo to są Twoje bułki :-) dzięki za inspirację :-)

      Usuń
  10. Prezentują się fantastycznie, zabieram do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ piękne! Cudnie wyrośnięte bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe bułeczki na Światowy Dzień Chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W piekarni takich nie ma. Bułeczki dla mnie, jadam tylko na zakwasie. Wyglądają pięknie i chrupiąco..

    OdpowiedzUsuń
  14. ...z masełkiem zjadłabym taką ciepłą bułeczkę!:)
    Wyglądają obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne ! Te dziury w nich zachwycające !

    OdpowiedzUsuń
  16. Doskonale się wpisały!
    Wyglądają pysznie i chętnie bym jedną schrupała:)
    Z masełkiem...

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja zapomniałem o tym dniu.Śliczne te bułeczki.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Chętnie dzielę się z wami tymi bułeczkami, bo są naprawdę warte zrobienia:-) Pozdrowiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla mnie bombastyczne !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  20. Bułki na zakwasie...? To jest to!! Ślicznie Ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szkoda, że ja i zakwas jakoś ze sobą nie współpracujemy... chodzi za mną, chodzi od dawna... Może kiedyś. Na chwilę obecną z zafascyonwaniem zbieram wszelakie przepisy z zakwasem

    OdpowiedzUsuń
  22. wow! wyglądają fantastycznie, porywam jedną :) albo dwie

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniałe :) mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ świetnie wyglądają te Twoje bułeczki, zjadłabym choć jedną taką!

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzenko,
    piękne bułki! Aż zapomniałam o tym święcie, za rok muszę pamiętać i też coś upiec. Normalnie aż wstyd - ostatnio chleb piekłam ponad 2 tygodnie temu, bo ciągle brakuje mi czasu :-(

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  26. They look awesome! I would like to try one right now.
    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  27. To ja po proszę taką jedną bułeczkę

    OdpowiedzUsuń
  28. Ależ apetyczne! Piękne! "Rozpiekłaś się":);)

    OdpowiedzUsuń
  29. czy tylko ja nie mogłam nic przygotować? :( Smutno mi z tego powodu, ale wszyscy natworzyliście taaakie cuda, że teraz ja mogę z tego korzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  30. żebym miała taki zapał i trochę czasu na eksperymenty z pieczywem...

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale się do mnie uśmiechają te bułeczki :P muszę się wreszcie zebrać i w końcu coś upiec

    OdpowiedzUsuń
  32. W mojej ulubionej piekarni można kupić doskonałe w smaku "chłopskie bułki "
    / zawsze mamy z mężem głupawkę , bo obok nich leżą inne bułeczki - takie z nacięciem na wierzchu - piekarz powinien je nazwać "babskimi" :):):) /
    ale wracając do tematu - TE CHŁOPSKIE BUŁKI SA PRZEPYSZNE I WYGLĄDAJĄ ZUPEŁNIE JAK TWOJE !!!
    dzięki Tobie Marzena , będę próbowała upiec je w domu :) oby mi wyszły tak piękne jak Twoje !
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale piękne ! Idealne :) Marzą mi się takie ciepłe bułeczki na śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  34. Proszę kilka! Ja chcę takie buły! A nie mam zakwasu ;(

    OdpowiedzUsuń
  35. Bulki sa obledne, pieklam dzisiaj, wyszlo 10 roznej wielkosci. Bardzo sycace, ciezkie, podobne do ciabatty, ale ciemniejsze w srodku. Na pewno bede je czesto robila. Dodam jeszcze, ze dawno zadne pieczywo na zakwasie tak pieknie mi przez noc nie wyroslo, rano na ciescie byly gigantyczne pecherze, boski widok:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam! i to moje pierwsze bułki na zakwasie! sa pyszne i piekne. Jestem z nich dumna ;D ciasto wyrosło genialnie, cala konsystencja byla tak glutowata fajna ;) przejmuje przepis! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń