poniedziałek, 28 października 2013

Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem






Ten makaron, a raczej sos krewetkowy do niego w połączeniu z halibutem daje niezwykłe doznania smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Dodaję to danie do konkursu dla blogerów pt.:" Makaronowe inspiracje Lubelli"


Składniki (3-4 porcje):
  • 250 g makaronu Lubelli  Farfalle (Kokardki),
  •  4 porcje fileta z halibuta,
  • 0, 5 kg krewetek koktajlowych,
  • pół cebuli,
  • 1 por,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego,
  • koperek,
  • sok z cytryny,
  • 1-2 łyżki śmietany 18%tł.,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła dodać posiekaną cebulę  i pora, podsmażyć do momentu aż zmiękną warzywa. Zalać bulionem, chwilę poddusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę. Na koniec wrzucić krewetki i koperek.
Halibuta przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego piekarnika, chwilę zapiekać. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Makron wymieszać z sosem krewetkowym, ułożyć na wierzchu zapieczoną rybę.




21 komentarzy:

  1. świetne danie z makaronem :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zestawienie! Ty zawsze cos smakowitego skombinujesz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam twój talerz:) wspaniale podana rybka!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm ... KREWETKI !!! dawno ich nie jadłam ...
    strasznego smaka mi narobiłaś tym danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite połączenie! Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. krewetki to chyba bym sobie podarowała, ale ten halibut już kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszność, oj zjadłoby się :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron zawsze i wszędzie :) Pyszna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos krewetkowy z makaronem...pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nawet nie wiesz jak mi teraz burczy w brzuchu. Jeszcze przed obiadem, a u Ciebie takiie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jestem jakaś dziwna, bo nie lubię owoców morza ;) ale muszę przyznać, że przygotowujesz dania z górnej półki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko, jak zwykle u Ciebie moje smaki, zwykle dodaję sos rybny do śmietany lub ostrygowy, ale z krewetkami na pewno smakuje wybitnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe danie aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielką fanką ryb nie jestem, więc poczekam na Twoje kolejne pyszne propozycje :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubella na bogato!
    Taki sos uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. znam inne lepsze makarony niż Lubella, ten chyba nie jest z mąki durum (semolina). Popieram poleskie, ale tym razem mówię NIE lubelli.
    Danie naprawdę wydaje się być smaczne.
    Pozdrawiam serdecznie, Ella

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki wszystkim za miłe słowa;-))

    OdpowiedzUsuń