poniedziałek, 21 października 2013

Roladki z szynki i sera

 

Całkiem niedawno byliśmy na wizycie u naszych znajomych. Koleżanka podała nam tę oto przystawkę. Mam nadzieję, że nie będzie Jej to przeszkadzać, że dzielę się nią z Wami. Teraz u nas wpisana jest już na stałe w menu imprez. Do nasiadówki idealna:-)



Składniki:
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 opakowania serka twarogowego naturalnego,
  • 4 - 5 ząbków czosnku,
  • suszona bazylia, pieprz świeżo zmielony,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Najlepiej przygotować roladki dzień wcześniej. Do serków wcisnąć 2 - 3 ząbki czosnku, dodać pieprz i wymieszać. Smarować tak przygotowaną masą plastry szynki, zwijać w ruloniki, ułożyć ciasno w naczyniu. Posypać plastrami czosnku i suszoną bazylią. Zalać oliwą tak, żeby przykryć całość, odstawić na kilka godzin do lodówki.



36 komentarzy:

  1. Pysznie przygotowane! Bardzo mi się podoba! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przystaweczki :)))
    Robię podobne, ze szparagiem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szparagami też robię, ale nie maceruję w oliwie, a to bardzo duzo robi:-) A Ty Ala te ze szparagami zalewasz oliwą?

      Usuń
  3. bardzo fajne, smakowite i każdemu posmakują! ładnie wyglądają na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam te roladki:) na imprezki genialne! zawsze się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie roladki, ale najczęściej robię je z wołowej szynki (bresaola). Czosnku nie dodaję, za to sporo posiekanych świezych ziół.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, na pewno idealne do wina :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Latwy i szybki przepis! To cos dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Latwy i szybki przepis! To cos w sam raz dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladki są super, zawsze pierwsze znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie roladki zawsze znikają jako pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich macerowanych w oliwie jeszcze nie próbowałam.
    Zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  12. h aha , Marzenka, musze ci zaufać, że jest pyszne :D- jak do tej pory sie nie zawiodłam :)

    pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. jak ja uwielbiam takie dania :) narobiłaś mi apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. W najblizszy weekend wyprobuje. Wygladaja kuszaco...:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetyczną przekąska. Szynka szwarcwaldzka jest chyba moją ulubioną, ogólnie uwielbiam długodojrzewające, więc pomyślność pamięci

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna przystawka i całkiem szybka do zrobienia - bardzo lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już wiem co przygotuję na następne spotkanie ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko, takie małe co nieco w sam raz na dużą imprezę, brawo, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. roladki z szynki na imprezach zawsze świetnie sie sprawdzają;)

    OdpowiedzUsuń
  20. i jak tu wytrwać na diecie jak tu same smakołyki???:))))

    OdpowiedzUsuń
  21. Skusiłam? To dobrze:-)) Na kolejną imprezę polecam:-) Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale świetne zakąski! Cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  23. Rozpustne te Twoje/Wasze roladki!! Biorę i ja!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna przekąska, cudne foty do tego. Aż chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Robię takie roladki z pastą chrzanową z żółtym tartym serem, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  26. ej, ale ładnie zawinięte i podane :) Super :) Mnie się danie podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniałe te roladki! Jak ja lubię takie jedzonko! Może jakąś zupkę ugotujesz i dodasz u mnie na blogu? Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjnie smakują, szybko znikają. Ja robiłam kiedyś, dodawałam jeszcze do środka ogórek kiszony, tylko nie pamiętam czy kroiłam w kostkę, czy na paski... ale też fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. w sam raz na imprezkę ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko, bardzo fajna, imprezowa przekąska :) super ;)

    OdpowiedzUsuń