Gravlax z łososia



Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie. Ja miałam przyjemność kosztowania po raz pierwszy w tej wersji, na babskiej, zakładowej imprezie. Autorem była Iwonka, która dogadzała nam, serwowanym na chlebie kawałkiem, wydawało się wędzonej ryby, pomiędzy ożywioną dyskusją blisko 20 kobiet:-) Jakież było nasze zdziwienie - łosoś okazał się surowy, macerowany w  przyprawach blisko 24 h.


Podaję przepis za Iwonką:-)
Składniki:
  • kawałek fileta z łososia,
  • sól morska gruboziarnista,
  • pieprz  kolorowy grubo zmielony,
  • koperek (świeży lub suszony),
  • ja dodałam dodatkowo cukier,
sos musztardowo-miodowy :
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Łososia umyć, wytrzeć do sucha. Obsypać solą tak, żeby przykryła cała powierzchnię ryby, na wierzch pieprzem pokryć warstwę soli, posypać niewielką ilością cukru, a na samą górę gruba warstwa koperku, żeby całość przykryć. Owinąć ciasno rybę folią spożywczą, przygnieść deską i wstawić do lodówki na 24 - 48h. Przed podaniem można usunąć przyprawy. Kroić w bardzo cienkie plastry.
Składniki sosu wymieszać i podawać razem z łososiem.  Sos nie jest konieczny, jednak wydaje mi się, że pasuje idealnie.


Komentarze

  1. marynowany łosoś na różne sposoby to mój ulubiony sposób na tę rybę.
    smażone "dzwonki" jakoś mnie nie podniecają, a może dlatego, że nie znalezałam dla nich jeszcze właściwych dodatków.... :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię łososia :) do tej pory wędzonego jadłam i smażonego tylko :) ale taki macerowany musiał być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię. :)
    Zdjęcia przepiękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny! musze wypróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności podajesz!
    To mój ulubiony sposób na łososia.
    W tym roku będzie chrzanowo- buraczkowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekalam Marzenko na Twojego lososia:-), zapowiada sie fantastycznie a zaprezentowalas go cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. łosoś jest przepyszny, polecam go macerować w takim sosie
    3 łyżki musztardy gruboziarnistej
    3 łyżki soli
    3 łyżki cukru
    Mieszamy, smarujemy z wierzchu fileta z łososia, na wierzch kładziemy pierzynkę z koperku. Zawijamy w folię, Wtedy super czuć posmak musztardy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ci dziękuje za ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie!
    A zdjęcia jakie śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak spojrzałam na zdjęcie, byłam przekonana, że łoś jest wędzony, a tu proszę! zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego łososia to mogę jeść. Nie przepadam za ta rybą ale w tej wersji jest pyszna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To absolutnie najsmaczniejszy sposób na świeżego łososia !
    Piękne zdjęcia Marzenko
    Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Łososia uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ te Twoje zdjęcia są profesjonalnie piękne !

    OdpowiedzUsuń
  15. u Ciebie Marzenko jak zawsze ciekawe i nowe smaki :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. przepiękne zdjęcia :) wygląda cudownie :) na pewno był smaczny

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne zdjęcia, szczególnie to pierwsze;) danie proste, a z pewnością cieszące podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Po pańsku i z rozmachem, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, zdjęcia urzekające!
    Propozycja znana mi od dawna, tak przygotowuję do sushi, bo nie wszyscy lubią surową rybę. A ja lubię łososia na wszelkie sposoby, fajnie,że dzielisz się tym przepisem właśnie przed świętami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak widzę łososia to aż się trzęsę, tak bardzo chciałabym go zjeść... idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaczytałam się w tym przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jadłam kiedyś teraz wiem jak zrobić go w domu. Dzięki za przepis i urokliwe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  23. no prezentuje się nieziemsko! Szkoda w ogóle sięgać łapami po taki rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis. Z wielka chęcią wykorzystam. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne