piątek, 17 stycznia 2014

Jogurt z piernikiem i żurawiną



Wiem, że zimą powinniśmy jeść potrawy rozgrzewające, ale ten jogurt jest wyjątkowy, bo dodałam do niego świątecznego piernika. A  kiedy go robić, jak piernik w moim domu jest tylko w tym okresie;-)?
Polecam na śniadanie, jest doskonały:-)


Składniki:
  • jogurt grecki,
  • orzechy włoskie, laskowe , migdały (firmy Kresto),
  • żurawina suszona (firmy Kresto),
  • piernik, najlepiej taki już podsuszony,
  • miód lejący (tu akacjowy).



Przygotowanie:

Orzechy i migdały posiekać, piernika pokruszyć. Układać w szklance warstwami: jogurt, piernik, orzechy i migdały, żurawina. Zrobić drugą taką samą warstwę, a na wierzchu polać miodem. Celowo nie podałam proporcji, żeby każdy dostosował wg potrzeb:-). 
 


Smacznego:-)!
Niskokaloryczny styczeń

28 komentarzy:

  1. deserek piewsza klasa, a produkty firmy kresto, chyba mi gdzieś sie w oczy rzuciły ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też myślałam, że nie będzie z nimi problemu;-)) Pozdrowionka :-)

      Usuń
  2. oj dlaczego tylko rozgrzewające dania ? ja taki jogurt chętnie zjem nawet zimą ! pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. myślałam, że jogurt zrobiłaś sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A robię też oczywiście, choć nie jest tak gęsty jak grecki;-)

      Usuń
  4. Poproszę na śniadanie, teraz zaraz :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani się częstuje, pani Kamilko:-)) Miłego!

      Usuń
  5. Często pojadam sobie jogurt w różnych konfiguracjach.
    Piernikowy miał miejsce po świętach.
    Teraz piernika brak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze mam, już niedużo, ale zawsze coś:-))

      Usuń
  6. Pewnie od jutra trzeba zacząć jeść zdrowo, bo jeszcze dziś góral nie odpuszczają i śniadanie ceprom serwują takie ,żeby mieli co spalać na nartach.
    Marzenko , bardzo lubię takie lekkie startery.Pozdrawiam zimowo

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko masz rację, to chyba jakaś telepatia :-). Twój deserek wygląda przepysznie, zdrowy i pożywny tak lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zupce przyszedł czas na jogurt:-) Masz rację, telepatia jak nic:-)

      Usuń
  8. Bardzo fajny deserek, i do tego zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. zażeram się takimi jogurtami, boski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko, ale fajny pomysł z tym jogurtem :) chętnie zjadłabym go na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny pomysł, ciekawe z jakim jeszcze ciastem można by zrobić taki deser :))
    Baaaardzo zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowity deserek:)))) Wygląda przepysznie!!:))))
    Buziaki posyłam Marzenko!!

    OdpowiedzUsuń
  13. piernik uwielbiam, więc podany w takiej formie z dodatkiem jogurtu to po prostu pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jutro mam fajny pomysł na śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten deser idealnie wkomponowałby się w moją leniwą niedzielę :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł Marzenko :-) Jak dla mnie rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. I ja się podpiszę pod komentarzem Skoraq! Idealna propozycja na coś słodkiego. :-)))

    OdpowiedzUsuń