niedziela, 19 stycznia 2014

Poduszeczki z pomidorkiem: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów


Zostałam zaproszona do wspólnej akcji, w Styczniowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów, przygotowania wytrawnych przekąsek na karnawałową imprezę. Niesamowite są takie wirtualne spotkania - poświęcony czas, wymiana myśli i zdarzeń towarzyszących gotowaniu, jak również świadomość tego, że w wielu kuchniach zmagamy się z jednym celem -bezcenne:-). Zawsze, ale to zawsze towarzyszy mi, w tego typu  wyzwaniach, niesamowite podekscytowanie:-).


Zapraszam na poduszeczki z pomidorkiem, świeżą bazylią i mozzarellą, które sprawdzą się na każdej imprezie. Mogą być podane na ciepło, ale wybornie też smakują na zimno. Czas potrzebny na ich przygotowanie jest krótki, co tym bardziej powinien zachęcać do ich wykonania:-)


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka gałązek świeżej bazylii,
  • ser mozzarella,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłożyć i powycinać małe prostokąty o bokach 5x4 cm, ponacinać  każdy nożem, nie do samego końca,  tworząc mniejszy obrys prostokąta.


Takie nacięcie spowodują efekt poduszeczki z wyrośniętymi bokami. Na środku każdego prostokąta położyć ćwiartkę lub połówkę pomidorka. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać poszatkowaną bazylią. Na wierzchu posypać startą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 200 stop. C piekarnika. Zapiekać do zrumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno.


 Zdjęcie użytkownika Marta Urbańska.

Dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas. A tutaj lista uczestników tej akcji, zobaczcie co przygotowali na swoje karnawałowe przyjęcia:-):



42 komentarze:

  1. Mniam moje smaki :) !
    Dziękuję za dziś :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne Ci wyszły poduchy! Lubię takie dania - proste, ale efektowne :) Dzięki za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie szybkie przekąski :) plus te pomidorki czerwone :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Powtarzam się ale jak tu się nie powtarzać skoro wszystkie przepisy są cudowne ? :) super propozycja ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeny, jak to pysznie wygląda! Schrupałabym jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienite przepisy i super blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne te poduszeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i proste - takie przekąski lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takimi przekąskami mogę się zajadać cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no i następna kusi, a ja tu dziś bez obiadu ;)))

    OdpowiedzUsuń
  11. W prostocie siła, wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  12. To porywam Ci jedną podusię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super poduszeczki, idealne na przekąskę imprezową :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha!! Poproszę parę tych poduszeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z przyjemnością schrupałabym taką poduszeczkę albo...dwie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała i pyszna propozycja Marzenko, ja też lubię takie wirtualne spotkania:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko, na 100% wprowadzę je do jadłospisu:)
    Lubimy ciepłe śniadanka, więc w weekend wypróbuję:)
    Buziaki i spokojnego tygodnia!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto francuskie to jajlepszey wynalazek na tej planecie, od momentu jednak, kiedy spróbowałam domowego ciasta francuskiego, to gotowe ciasto francuskie używam tylko w sytuacjach "emergency" :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  19. Widziałam już przekąski u Moniki, zaraz będę ogladać u pozostałych : szykuje mi się spotkanie i muszę zachwycić gosći :-) Twoje poduszeczki porywam / jak wiele innych przepisów na przekąski/ !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam! :):):) uwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :):):)

    OdpowiedzUsuń
  21. moje smaki:) pyszna, szybka przekąska:) idealna do pochrupania na imprezce!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś zrobiłam takie poduszeczki,
    tylko z żółtym serem,
    to zniknęły jako pierwsze;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna akcja i fajny pomysł na przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo smakowity pomysł na przekąskę :) chętnie bym takie poduszeczki podgryzała na imprezie !

    OdpowiedzUsuń
  25. Zachwyca mnie w nich to, ze szybko można zrobić i szybko zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają zachęcająco! Bardzo chętnie bym się przyłączyła do ich pałaszowania!

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego :)!

    OdpowiedzUsuń
  28. Marzenka, nawiązując do Twojego komentarza do naszej zupy, nawet sobie nie wyobrażasz, jaki ogromny wkład wniosłaś do mojej kuchni, w której Włosi jadają, co nie jest zapewne już tajemenicą.
    Taka cwana jestem, ale nie wymyśliłam jak nauczyć ich jeść kapustę. Zrobiłam ślimaczki z ciasta francuskiego z kapustą wigilijną wg twoich ubiegłorocznych instrukci Nie uprzedziłam, wiadomo z jakich powowdów. Dziś się śmieję, bo wpylali, aż miło było patrzeć. Najlepsze jest to że ździwili się, że farsz to kapusta.
    Włosi to "wariaci" uprzedzeni do kuchni z Północy, kapusta i ogórki kiszone to dwaj wrogowie :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za tak miłe słowa. Mam przynajmniej malutki wkład w polubienie kapusty;-))

      Usuń
  29. Szybkie i smaczne! Ostatnio na nic nie mam czasu, pasuje jak ulał:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetna akcja i pycha przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. została dla mnie jakaś poduszeczka :) Marzenko, trzymamy kciuki za Bloger Chefa :) Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  32. szybkie i smaczne przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam tego rodzaju przekąski na cieście francuskim - szybko, efektownie i zawsze smacznie

    OdpowiedzUsuń