Ciasto chałwowe



Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ciasto chałwowe. Jest naprawdę wyjątkowe, a dla miłośników chałwy może być zgubne;-). Przepis zachwycił mnie u Edith i jak je zobaczyłam to nie było mowy, żeby przejść obok niego obojętnie. Ona z kolei zaczerpnęła inspirację od Andrzeja Polana.



              I przyznam, że po raz pierwszy poszło mi całe ciacho za jednym posiedzeniem.  
                              Jakby było go więcej, to też nikt by się nie obraził;-).



Składniki:
masa chałwowa:
  • 250 g chałwy,
  • 150 g białej czekolady,
  • 450 ml śmietany kremówki,
  • 12 g żelatyny,
  • masło do wysmarowania formy,
  • wiórki kokosowe,
biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • odrobina soli,
  • 1,5 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku,  mąkę i kakao. Masę rozsmarować na całej blasze wyłożonej  papierem do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piec w 180 stop. C przez około 10 minut.
Można teraz przystąpić do przygotowania masy. 150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodac powoli do masy. 
Półokrągłą formę, o wymiarach 30x10 cm, posmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi. Dociąć biszkopt tak, aby wyłożyć całą formę. Wylać masę , poukładać na całej długości kosteczki chałwy. Przykryć od góry prostokątem z biszkoptu 30x10 cm. Zawinąć całość szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągnąć z formy i pokroić w plastry, udekorować plastrami pomarańczy.



 

Komentarze

  1. chałwę uwielbiam solo, a w kompozycji którą przedstawiłaś, jestem pewna, że bym zwariowała. Zresztą sma jesteś bliska obłędu ;) Naprawdę pyszna pyszność !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo u mnie wszyscy byli blisko obłędu:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  2. Marzenko,
    u mnie też zniknęło w oka mgnieniu i wszystkim bardzo smakowało. To doskonały przepis i wbrew pozorom również w miarę prosty i nie sprawiający problemów. Polecam każdemu! :-)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, jest stosunkowo proste do zrobienia, a biorąc pod uwagę jeszcze walory smakowe warto!;-)
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale muszę poprosić siostrę, żeby mi zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiti, sama zrób i tym razem Ją zaskocz:-)! Buziaki:-)

      Usuń
  4. Tutaj tak słodko?? :P
    Wygląda pięknie, ale nie wiem czy bym się nie zasłodziła. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala, wbrew pozorom, ono naprawdę nie jest słodkie. Zobacz ile jest śmietany;-) Ja nie lubię zbyt słodkich ciast, zresztą w ogóle nie przepadam za słodyczami;-)

      Usuń
  5. Zjadłabym, wygląda bardzo apretycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku , zaraz dzwonie do Pauli ,zeby mi chalwe przywiozla koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wątpię, że musi to być przepyszne: zapisuję i wypróbuję na pewno. Nie wiem tylko, czy zdążę przed Popielcem :-(

    OdpowiedzUsuń
  8. Wgląda super:) Mam zapas chałwy więc na pewno niedługo zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej jak pięknie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. samej chałwy wielbicielką aż taką nie jestem :) ale na ciacho bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne!
    \Wpadłabym specjalnie do Zielonej Góry,ale jak już nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasto dla mojego :) Niezła bomba kaloryczna, warta grzechu :) Świetnie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż się boję robić, jeśli piszesz, że dla miłośników chałwy jest zgubne - a ja właśnie do takich należę :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale się napracowałaś, to ciasto wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrząc na samą listę składników, od razu widać, że masa jest przepyszna i zachwyci każdego! Wcale się nie dziwię, że ciacho tak szybko znikło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, skręca mnie ze złości, że znowu katuję się dietą, bo uniform narciarski mnie niemożebnie opina, a za dwa tygodnie mam wyjazd w Alpy i muszę się dopiąć choć na pierwszy guzik !
    Przepis notuję i przesuwam na początek kolejki do zrobienia. Cudne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Ja kupiłam nowe spodnie narciarskie. Ostrzegam, że pod stoczkiem w Cogolo jest fantastyczna pizzeria, gdzie nadrobić można stracone przed wyjazdem centymetry bez mniejszych problemów :)

      Usuń
    2. Aguś, pizzę jem bardzo rzadko, bo od 25 lat mam trzy własne pizzerie i 25 rodzajów pizzy , również calzone, więc mi nie zagraża nawet ta w Cogolo (na marginesie Włosi bardzo chwalą u mnie pizzę) ale kocham słodkości, zwłaszcza takie jak proponuje Marzenka i one mnie gubią, niestety.
      A spodnie na pewno będę musiała na następny sezon kupić...

      Usuń
  17. ono wygląda tak równiutko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. bomba kaloryczna większa niż pączuś z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, ciasto CUDO! Chyb się tam u Was zjawię :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  20. Masa z chalwa, czekolada i smietnka? Musi smakowac oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Grzeszysz coraz bardziej. To ciasto jest bezwstydnie pyszne i ja je zrobię, bo lubię grzech w najczystszej postaci - chałwa niewątpliwie jest nim w 100%!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. ale cudne ciacho :) Marzenko, chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Prezentuje się rewelacyjnie! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawe ciacho:-), ja nigdy nie jadłam chałwowego ciasta, ani sernika ani kremu:-), jedynie lody robię chałwowe i je uwielbiamy więc myślę że takie ciacho też by mi posmakowało:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Absolutnie do wykonania w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo się cieszę, że ciacho spodobało się. Mam nadzieje, że skusicie się na nie, a obawiającym się kalorii polecam spróbować choć mały kawałeczek;-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Chałwę kocham! To ciasto jest w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaka cudna rolada, co prawda za chałwą nie przepadam ale twoją bym zjadła roladę. Pięknie wygląda w biszkopcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. rewelacja, za chałwa przepadam, więc nie pozostaje mi nic innego, jak skorzystać z inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne