Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami




Ostatnio jemy coraz więcej ryb. I dlatego  właśnie ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z ziołami ogrodowymi.  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i mnogością zastosowań, które można wykorzystać z jej udziałem. U mnie była spoidłem panierki i podstawowym tłuszczem do podsmażenia warzyw. Wpasowała się idealnie.
Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.


Składniki:
  • 300 g fileta bez skóry dorsza atlantyckiego,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • pęczek natki pietruszki, bazylii,
  • 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
  • sól, biały pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
buraczane wstążki:
  • 3 długie buraki,
  • 1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
  • sok z cytryny,
  • 10-15 nasion kardamonu,
  • sól.
Przygotowanie:

Rybą podzielić na 2 porcje, natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odstawić na minimum 2 h. Orzechy i zioła drobno posiekać. Na patelni roztopić smalczyk i połączyć z orzechami i ziołami. Nałożyć grubą warstwę panierki na rybę. Piec około 20 minut w 190 st.C.
Buraki obgotować, obrać i pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Nasiona kardamonu rozłupać i rozkruszyć pesteczki. Na patelni roztopić smalczyk, dodać buraki, skropić sokiem z cytryną. Doprawić kardamonem i solą. Dusić dosłownie chwilkę, żeby warzywa się nie rozpadły.
Na talerzu ułożyć rybę i wstążki buraczane. Można przybrać kiełkami.



Komentarze

  1. Sądząc po składnikach danie znakomite! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, świetnie to wykombinowałaś!
    Ja byłam zaskoczona fajnym smakiem tego smarowidła. :)
    A buraczki - rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te buraczki to moja ostatnio miłość:-)

      Usuń
  3. ale wykwintnie:) mnie też posmakował ten smalczyk:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam w takim razie na Twoje zastosowanie;-)

      Usuń
  4. rybę też staram się częściej robić :) szczególnie na jakiś nowy i smaczny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy smak musi mieć ten roślinny smalczyk. Nie wspomnę już o dorszu w panierce i kardamonowych buraczkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny dorsz! Idealne buraczki! Jestem jak najbardziej na tak za takim obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podana rybka. Sama jestem ciekawa smalczyku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, bardzo! :)
    Pięknie podana :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem za takim połączeniem, a wstążki które ostatnio serwujesz bardzo ładnie ubierają talerz :) Co spoczywa pod Twoim dorszem? Wygląda na chrupiące i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jazdę ostatnio na takie warzywne wstążki:-) A to chrupiące pod dorszem, to moja próba na placki z kapusty kiszonej:-)

      Usuń
  10. obłedna ta panierka :) placek z kiszonej kapusty? ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki z kiszoną kapustą to u mnie nowość:-)

      Usuń
  11. Smakowitej pajdy nie próbowałam,
    ale dorsza w orzechowej panierce
    z buraczkami pożarłabym z rozkoszą:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczne danie! uwielbiam rybę i buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wygląda :) Tej pajdy nie jadłam i jakoś nie mam przekonania. Ale buraczki ( mimo mej pierwotnej niechęci) bardzo do mnie przemawiają/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczki z kardamonem polecam, z pajdą robiłam pierwszy raz, ale naprawdę dobrze smakuje:-)

      Usuń
  14. Teraz to dopiero zgłodniałam...:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Panierka niczego sobie;) Szacunek za to danie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzisz Marzenko jaką wspaniałą propzycję udalo Ci się zaprezentować:-). Trzymam kciuki:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. super pomysł na orzechowo-ziołowe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. No bardzo smakowicie wygląda! Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie skomponowane danie.
    Dorsz bardzo elegancki!

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo mi się podoba pomysł panierki dla dorsza- mieszanka orzechów i bazylii. Z jeden strony szalenie aromatyczne, a z drugiej, to fajny kontrpunkt tekstury dla ryby.
    W dodatkach... buraczki powiadasz- odważnie, na talerzu bedzie czerwono, ale za to z pudrowym smaczkiem kardamonu, który Kasia uwielbia

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo i Tobie przypadło do gustu? :-) Jak wrzucałam posta, to od razu pomyśłałam - ciekawe, czy Kasia powie, że coś
      przekombinowałam?;-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  21. Wspaniała panierka! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko Ty jak zawsze czarujesz smakami :) zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłeś mi smak - ryby można robić na wiele sposobów. Na bardzo wiele - uważam, że te ryby są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne