sobota, 1 lutego 2014

Halibut z avocado i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym



 


Tak jak obiecałam przy puree teraz prezentuję Wam dodatek do nich. Choć to raczej ziemniaczki były dodatkiem do wspaniałej rybki. Niebanalny składnik, jakim jest avocado, współgrał z delikatnym białym mięsem halibuta. A tagliatelle cukiniowo-marchewkowe pięknie dopełniło całe danie. Uwierzcie mi na słowo - była to uczta nie tylko dla podniebienia:-)


Inspiracją był przepis na rybę Roberta Sowy.

Składniki:
  • tusza halibuta,
  • 2 avocado,
  • kilka suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 cytryna,
  • 100 g sera lazur,
  • 1 łyżka masła
  • ml 200 śmietany kremówki
  • 1-2 szalotki,
  • 50 - 100 ml białego wina,
  • sól i pieprz biały lub cytrynowy,
tagliatelle warzywne:
  • 2 marchewki,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i ulubione zioła
Przygotowanie:

Oczyszczoną i umytą tuszę halibuta pokroić w dzwonka, przyprawić i  zamarynować w oleju z pomidorów. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażyć na maśle, dodać ser , białe wino i śmietanę. Wszystko dusić do momentu uzyskania  gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory pokrojone w paski.
Marchewkę i cukinię umyć, pokroić wzdłuż nożykiem  do warzyw. Na rozgrzanej patelni z masłem wrzucić najpierw marchewkę, a po chwili cukinię, doprawić. Podsmażyć, ale niedługo, żeby wstążki warzywne były chrupiące. 
Rybę układać na puree ziemniaczanym, obok nałożyć tagliatelle warzywne.










27 komentarzy:

  1. Bajeczna rybka! Pięknie przygotowana! Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, dzięki:-) Miłej niedzieli, a sobota była super:-)

      Usuń
  2. Jak to przepieknie wyglada !!! ...Marzena , jestes MISTRZYNIA ! :) i te kolory ... mniam!...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko zobaczyłam Twój wpis pomyślałam : kolejny niebanalny przepis i do tego zdjęcie przecudnej urody jak zawsze :-)
    Super wykonanie. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję :-) To bardzo miłe:-)

      Usuń
  4. Przepysznie wygląda, choć ja za rybkami nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy ryby z awokado jeszcze nie robiłam :) musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie połączenie bardzo udane:-)

      Usuń
  6. Pyszne danie!
    Przysiadam się Marzenko...

    OdpowiedzUsuń
  7. jak pięknie, aż szkoda naruszyć :) cudnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ ta ryba musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. W mojej subiektywnej opinii zbyt dużo smaków, jak na rybę, ale podkreślam jeszcze raz, że to opinia subiektywna.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie było przesadzone, ale oczywiście ja nie jestem obiektywna;-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  10. Danie na wypasie. Zapowiada się przesmakowicie :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba ten przepis i to że ten dodatek to ryba :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie całość wygląda. Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wierzę na słowo, choć nie powiem, wolałabym spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to kolorowe! Piękne!

    OdpowiedzUsuń