czwartek, 27 marca 2014

Gyros z kurczaka



Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy  produktów i przypraw ten gyros podbił serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku cebuli;-) A smaku dopełnia sosik szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)


 Składniki:
  • 0,5 kg fileta z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • oregano suszone,
  • suszone warzywa (domowa jarzynowa vegeta),
  • olej rzepakowy,
sos szczypiorkowy:
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 gęsty jogurt grecki,
  • sól,
ryż smażony:
  • 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • oliwa,
  • sól, papryka słodka.
Przygotowanie:

Kurczaka umyć, pokroić w paski, dodać  sól, pieprz, paprykę i oregano. Polać 2 łyzkami oleju, odstawić na minimum 1 h. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby  raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką.
Kurczaka podsmażyć. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę. Warzywa dodać do mięsa. Można podlać odrobiną wody.
Przygotować sos mieszając jogurt z posiekanym szczypiorkiem, posolić. Podawać do mięsa.


43 komentarze:

  1. ło, ja bym się też chętnie przysiadła, choć dzieciakiem już nie jestem !
    świetny domowy obiad. I like it :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz tak po nocach wszystkich mięsożerców (mnie nie, ale godna się zrobiłam i tak :p )

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy nie byłam fanką gyrosa i tej przyprawy.
    Twoją odmianę jednak z chęcią bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mma nadzieję, że posmakowałoby Ci, zwłaszcza z tym sosem:-)

      Usuń
  4. Ja bardzo lubię, Marzenko Twoja wersja też by mi smakowała :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. haaaaa miałam w sobotę na obiad:D ubóstwiam to danie! na widok twojego zachciewa mi się jeszcze raz:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno już go nie robiłam i tak dla przypomnienia tutajpowstało, ale muszę to zmienić i częściej serwować:-)

      Usuń
  6. Jakoś tak nie przepadam za gyrosem, ale smacznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, i apetycznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. piszę na cały zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię gyros! A ten sos szczypiorkowy to i jako dip się nada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No właśnie, ja też nie przepadam za gyrosem, bo dla mnie to taka sieczka mięsna, ale Twoja propozycja jest świetna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie nie z moich klimatów, ale ufam, że spod Twojej ręki smakowałoby mi wybornie! Ciekawa jestem tego sosiku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaręczam, że smakowałoby. A sosik bardzo polecam:-)

      Usuń
  12. Kolejna potrawa u Ciebie , ktora zacheca bardzo...wyprobuje moze nawet juz w ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i koniecznie daj znać, czy smakowało:-)

      Usuń
    2. Zawłaszcza podane na Twoim talerzu:-))

      Usuń
  13. również często tak robię! To super propozycja jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczny zestaw! u mnie w domu też by znikał w zastraszającym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. to danie w sam raz dla mnie, szczególnie z takim sosikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nawet mając dostęp do gotowej przyprawy do gyrosa
    i tak wybrałabym Twój sposób na to danie:)
    A taki sosik to ja z wieloma rzeczami mogłabym zjeść,
    bo uwielbiam szczypiorek, szczególnie świeżo zerwany:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowite!
    Domowemu gyrosowi mówię ;Tak.
    Sosik,ahhhhh...

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko ależ pyszności,a ja jak ten pies Pawłowa ślinotoku dostałam:P
    Z pewnością w niedalekiej przyszłości wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne danie w sam raz dla mnie:)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakoś nigdy nie kupuję gotowej przyprawy gyros, ale Twoja wersja tej potrawy bardzo mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na taki obiadek to się piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam, zjadłabym cały półmisek takiego mięska, Marzenko, apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. super danie, znajomi zachwyceni, partner zachwycony! Super!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzisiaj zrobiłam :-) lekko zmodyfikowalam przepis pod mój gust i muszę powiedzieć jedno REWELACJA :-)

    OdpowiedzUsuń