wtorek, 18 marca 2014

Kasza jaglana o smaku cytrusów


Kolejna odsłona kaszy jaglanej i amarantusa. Polubiliśmy się z tym zestawem podstawowym. W miarę dostępnych w domu składników staram się urozmaicać moje śniadanie.



Tutaj w odsłonie cytrusowej z dodatkiem soku pomarańczowego i mandarynek. Dodatki można zmianiać wg własnych preferencji.



Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej ,
  • 2 łyżki amarantusa,
  • 1 łyżka  masła,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100% pomarańcza Tymbark,
  • 1 szklanka wody,   
  •  2 mandarynki,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • kilka ziaren kardamonu, 
  • cynamon - wg uznania,
  • 2 łyżki dyni, słonecznika, siemienia lnianego ( zmielone i wymieszane razem),
  • 1 łyżka miodu,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • migdały bez skórki,
  • suszona porzeczka.
Przygotowanie:
 
Wymieszać sok pomarańczowy z wodą, zagotować.  Wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło, pokrojone mandarynki, pokruszone ziarna kardamonu, imbir i cynamon. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Po tym czasie zestawić z ognia, przykryć i odstawić na ok 20min. Następnie dodać zmielone nasiona, miód i jogurt.  Posypać migdałami i suszonymi owocami.




Śniadanie TYMBARK

36 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tak przygotowanej kaszy, ale przyznaję, że mam ochotę na takie śniadanie:) W ogóle muszę przykładać więcej uwagi do śniadań, bo w tygodniu większość z nich jem na szybko. Dobrze, że w weekend można wolniej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak większoć w tygodniu nie ma czasu na spokojne śnaidanie;-) Kaszę jaglaną jem od niedawna i bardzo mi podchodzi, zwłaszcza z owocami:-)

      Usuń
  2. Bardzo dobrze skomponowane śniadanko, pyszności! Słonka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, to działa - słoneczko wychodzi:-)

      Usuń
  3. Fajna odmiana Marzenko. Kurcze, zapomniałam o tym przepisie!!! :/
    A powiedz mi, amarantus dodajesz zmielony na proszek czy kuleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuleczki :-) Mielę tylko nasiona.

      Usuń
  4. Ciekawy zestaw.Jem kaszę ale z warzywami lub jogurtem.Muszę przyznać,że kasza jaglana jest smaczna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja muszę spróbować z warzywami:-)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie składników, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie!
    Z chęcią bym się na nią wprosiła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber zawsze masz zaproszenie aktualne:-)

      Usuń
  7. No, no kaszę jaglaną jadam ale dotąd w wersji z mlekiem, do mięss i jako placki, zachęciłaś mnie spróbować Twojego śniadanka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja na wytrawnie tylko do pasztetu dodawałam. Muszę spróbować jako dodatek do warzyw lub mięsa:-)

      Usuń
  8. uwielbiam jaglaną, dla mnie bomba! :D
    Mmm.. zjadłabym, oj zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki śniadaniem chciałabym rozpoczynać dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaglana kasza na słodko niezwykle mnie zaciekawiła. Bardzo ją lubię, ale do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i zdrowe śniadanko :) a śniadaniom nigdy nie odmawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, śniadanie jest najważniejsze:-)

      Usuń
  12. Ale porcja witamin i zdrowia :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Zastrzyk energii pełną parą :))) świetne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności prezentujesz :) Takie śniadanko mogłaby zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. solidna porcja energii na kilka godzin

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam jaglaną kaszę a jeszcze tak fajnie podaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Za ta kaszą nie przepadam, ale wiem, że super zdrowa i ostatnio często ją jadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aromatycznie, pysznie, cuuuudownie.
    Ja proszę takie śniadanie do łóżka :)
    Pozdrawiam wiosennie Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam jaglankę, więc patrzę na tę miseczkę i oblizuję się ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń