sobota, 17 maja 2014

Szparagi na cieście francuskim


Ostatnio mieliśmy w domu  małą uroczystość i chciałam na szybko zrobić kolację, żeby to uczcić. Wybór padł na tę tartę Marty Gessler. Powiem Wam jedno - "niebo w gębie";-).


Zachęcam Was do jej zrobienia teraz w sezonie szparagowym. Robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza gdy podszykujemy sobie półprodukty wcześniej. 


Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 garść świeżego oregano (pominęłam, bo zapomniałam),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 80 g sera gruyère (albo podobnego, ostrego),
  • oliwa,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć.
Na oliwie podsmażyć pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Zaznaczyć nożem nie przecinając do końca rant dookoła po 1 cm od brzegów. Układać podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzch szparagi.
Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszać, doprawić solą i pieprzem, masą zalać szparagi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.









24 komentarze:

  1. No coś pysznego i jak efektownie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) w tym roku jeszcze nie robiłam szparagów. oj muszę je dziś kupić!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te Twoje widoki... :)))
    Smak tarty musiał być cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super te szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłoby się zjadło, tak pysznie wyglądają , fajny masz widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bogato na tym ciescie, i smacznie. Niech żyją szparagi! (Toast dziwny nieco, ale nic lepszego mi nie przychodzi do glowy)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojjjj jadłabym i to na dodatek z dokładką :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda!
    Wszystko co ze szparagami ma wiosenny smak.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super propozycja! W tym roku objadłam się szparagów za wszystkie czasy ale na cieście francuskim jeszcze nie robiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szparagi! :) ciasto francuskie..
    tutaj nic nie smakuje źle.. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie proste, smaczne przepisy!:) Marzenko, wybór trafiony. Zapewne uroczystość została nią uświetniona:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, świetny wybór! Zapewne rodzinna uroczystość została uświetniona!;)

    OdpowiedzUsuń
  14. hmmm.....ostatnio oszalałam na punkcie szpinaku:)
    ...teraz mam ochotę na szparagi:) zapiszę przepis na najbliższy czas:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, doskonała! Uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie też niedawno była tarta ze szparagami, ale z dodatkiem kurczaka zamiast boczku
    boczek chyba jednak wygrywa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zgadzam się z Magdą Gessler. ja w ogóle się z nią zawze zgadzam :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, ale to przepis Marty Gessler;-)

      Usuń
  18. Naprawdę zachęcam, bo jest pyszna:-) Pozdrawiam wszystkich serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, ale pysznie u Ciebie :) Dania ze szparagami nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  20. siła prostoty! wygląda bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam... kocham zarówno ciasto, jak i szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wyglądają! U mnie też szparagowo :)

    OdpowiedzUsuń